Jak długo przechowywać suszone owoce? Często zadajemy sobie to pytanie właśnie jesienią. Nic dziwnego, w końcu to właśnie wtedy możemy ujrzeć uginające się od owoców grusze, czy śliwy. Aby móc zatrzymać ich smak i wartości odżywcze warto dokładnie je wysuszyć. W ten sposób będziemy mogli sięgnąć po naturalne słodycze w dowolnej chwili.
Jeżeli dokładnie wysuszymy nasze owoce, to okres ich przechowywania może wynosić nawet 12 miesięcy. Wiele zależy od tego, w jakich warunkach będziemy je trzymać. Suszone śliwki, czy morele powinny znajdować się w szklanym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu, warto szczelnie zamknąć pojemnik.
Jabłka świetnie smakują kiedy umieścimy je w hermetycznie zamkniętych woreczkach. W każdym przypadku ważne jest, aby ograniczyć, dostanie się do suszonych owoców choćby minilanej ilości wilgoci. W przeciwnym wypadku suszone owoce zaczną pleśnieć i będziemy zmuszeni je wyrzucić.
Do przechowywania tych naturalnych słodyczy sprawdzi się także lodówka. Osobiście zawsze kupuję zimą parę kilogramów suszonych śliwek. Umieszczam je w lodówce w pudełeczku i korzystam z ich smaku przez kolejny rok.
Jeżeli posiadamy większe ilości, możemy śmiało skorzystać z zamrażarki. Szczelnie zamknięte zachowają swoje walory smakowe i świeżość nawet do 18 miesięcy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Suszenie owoców jest bardzo proste. Wystarczy dokładnie je oczyścić i opłukać. W przypadku jabłek najlepiej jest pokroić je w krążki, a śliwki czy morele możemy wysuszyć w całości, z pestką lub bez. Jest kilka metod suszenia owoców.
Możemy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika. Korzystając z funkcji termoobiegu, pozbędziemy się wody z owoców. Kolejną metodą jest użycie suszarki do owoców i grzybów. Sprawdzi się zwłaszcza w dobie wysokich cen za energię elektryczną.
Można także wyłożyć na kaloryferze ściereczkę. Kładziemy na niej papier do pieczenia i rozsypujemy owoce. Jednak w tej metodzie ważna jest temperatura, kaloryfery muszą być gorące, aby owoce nie zaczęły się psuć, lecz mogły dobrze się wysuszyć.