Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Śliwki to jeden ze smaków wakacji, który chciałoby się zachować na dłużej. Jednym ze sposobów na dokonanie tego, jest suszenie owoców. Można to zrobić w specjalnej suszarce, piekarniku albo po prostu na słońcu, rozsypane na kocu bądź zawieszone na nitce jak grzyby. Jednak takie suszenie zajmuje kilka dni, a specjalną suszarkę nie każdy ma. Najlepszym sposobem jest więc suszenie śliwek w piekarniku. Jak to zrobić? Zapoznajcie się z naszymi radami.
Suszenie śliwek w piekarniku to najpowszechniejszy sposób. Nadają się do tego wszystkie gatunki, ale najlepsze są śliwki węgierki. Jak zabrać za suszenie owoców? Zacznij od dokładnego umycia śliwek i usunięcia szypułek. Możesz też wyjąć pestki, ale nie jest to niezbędne. Teraz zblanszuj je, aby zmiękczyć skórkę - umieść we wrzątku na 30 - 60 sekund, po czym wyjmij i włóż do lodowatej wody. Teraz osusz nieco, po czym umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź na specjalnej siatce. Suszenie można przeprowadzić na dwa sposoby:
Jaka powinna być idealna suszona śliwka? Przede wszystkim, po rozerwaniu nie może lecieć sok. Skórka owocu powinna być ciemna, niemal czarna i lśniąca, a miąższ miękki.