Suszenie śliwek w piekarniku - domowe metody. Wygląd skórki zdradzi, czy się udało i unikniesz pleśni

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Suszenie śliwek w piekarniku to jeden ze sposobów na dłuższe przechowywanie owoców. Jak to zrobić, aby wyszły idealne? Wyjaśniamy kuchenny proces.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Śliwki to jeden ze smaków wakacji, który chciałoby się zachować na dłużej. Jednym ze sposobów na dokonanie tego, jest suszenie owoców. Można to zrobić w specjalnej suszarce, piekarniku albo po prostu na słońcu, rozsypane na kocu bądź zawieszone na nitce jak grzyby. Jednak takie suszenie zajmuje kilka dni, a specjalną suszarkę nie każdy ma. Najlepszym sposobem jest więc suszenie śliwek w piekarniku. Jak to zrobić? Zapoznajcie się z naszymi radami.

Suszenie śliwek w piekarniku - jak wygląda proces i ile trwa? Wyjaśniamy

Suszenie śliwek w piekarniku to najpowszechniejszy sposób. Nadają się do tego wszystkie gatunki, ale najlepsze są śliwki węgierki. Jak zabrać za suszenie owoców? Zacznij od dokładnego umycia śliwek i usunięcia szypułek. Możesz też wyjąć pestki, ale nie jest to niezbędne. Teraz zblanszuj je, aby zmiękczyć skórkę - umieść we wrzątku na 30 - 60 sekund, po czym wyjmij i włóż do lodowatej wody. Teraz osusz nieco, po czym umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź na specjalnej siatce. Suszenie można przeprowadzić na dwa sposoby:

  • suszenie ciągłe - umieść śliwki na dobę w piekarniku rozgrzanym do 60 st. C. Potem pozostaw w przewiewnym miejscu na kolejne 24 godziny, aby jeszcze podeschły. Wady tej metody to ryzyko pęknięcia owoców oraz przesadnego wyschnięcia,
  • suszenie przerywane - włóż śliwki do piekarnika nagrzanego do 40 - 50 st. C. na trzy lub cztery godziny (skorzystaj z termoobiegu, jeśli masz taką możliwość). Po tym czasie wyjmij je, ostudź i ponownie susz, tym razem w odrobinę wyższej temperaturze - 50 - 60 st. C. W ostatnim etapie owoce susz w temperaturze 70 st. C. 

Jaka powinna być idealna suszona śliwka? Przede wszystkim, po rozerwaniu nie może lecieć sok. Skórka owocu powinna być ciemna, niemal czarna i lśniąca, a miąższ miękki. 

Więcej o:

Komentarze (0)

Suszenie śliwek w piekarniku - domowe metody. Wygląd skórki zdradzi, czy się udało i unikniesz pleśni

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).