Ciasto drożdżowe z serem. Pyszny deser na jesienne wieczory

Ciasto drożdżowe z serem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Przed nami długie, chłodne, jesienne wieczory w towarzystwie gorącej herbaty, dlatego warto znać przepis na pyszne ciasto drożdżowe z serem, które do herbaty pasuje wprost idealnie.

Ciasto drożdżowe z serem. Klasyka wśród domowych wypieków

Ciasto drożdżowe z serem to jeden z najczęściej pojawiających się na stołach wypieków. Proste w wykonaniu, składające się z zawsze znajdujących się pod ręką składników, ciasto drożdżowe z serem i kruszonką nie ma sobie równych. Ciasto wykonane według tego przepisu jest uniwersalne i pasuje na wszystkie okazje. 

Ciasto jak u babci wg Ani Starmach. Dzięki kruszonce wrócisz do smaków dzieciństwaCiasto jak u babci według Ani Starmach. Pełne śliwek i kruszonki

Składniki na ciasto (foremka 9x18cm): 30 dag mąki, łyżeczka aromatu śmietankowego, 5 dag drożdży, odrobina soli, łyżka masła, 2/3 szklanki mleka, 10 dag cukru, 3 żółtka

Składniki do przygotowania masy serowej: 30 dag sera półtłustego, łyżeczka cukru, żółtko, opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta:

  1. W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej szczyptę soli, cukier, żółtka, resztę mleka, stopione i wystudzone masło, a także wyrośnięty rozczyn.
  3. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  4. W misie umieszczamy ser, cukier, żółtko, cukier waniliowy - wszystko miksujemy.
  5. Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie przekładamy je na stolnicę, którą wcześniej należy posypać mąką i formujemy z niego cienki prostokąt.
  7. Ciasto smarujemy serem, zwijamy je jak roladę i przekładamy do foremki. Odstawiamy aby podrosło na około pół godziny.
  8. Po tym czasie pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez godzinę (pieczenie góra-dół).
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem – przepis na dużą blachę

Nie wiesz jaki deser przygotować, by smakował wszystkim? Poznaj przepis na ciasto drożdżowe z serem – przepis na dużą blachę. Gwarantujemy, że zachwyci każdego.

Składniki na ciasto: 750 g mąki pszennej typ 550, szklanka mleka, 4 jajka rozmiar L, 50 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki cukru, pół kostki masła

Ser: 2 jajka, 500 g sera półtłustego, 2 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego na dużą blachę:

  1. W misce kruszymy świeże drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wszystko razem mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, po czym odstawiamy do podrośnięcia.
  2. W miseczce mieszamy jajka z cukrem tak, by powstała jednolita masa oraz rozpuszczamy i studzimy masło.
  3. Gdy drożdże już podrosną, przesiewamy do nich mąkę, dodajemy jajka wymieszane z cukrem. Wszystko ponownie mieszamy, dodajemy przestudzone masło i znowu mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być klejące.
  4. Gotowe ciasto posypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na około 25 minut.
  5. Ser wkładamy do miski i dodajemy do niego cukier oraz jajka i miksujemy wszystko razem na jednolitą masę.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowane ciasto, tak by dokładnie rozprowadzić je po blaszce i wyrównać. Następnie na ciasto kładziemy masę serową.
  7. Całość pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C (ustawiamy grzanie góra-dół).

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – jak przygotować kruszonkę?

Wystarczy kilka składników, by przygotować kruszonkę do ciasta drożdżowego. To nic skomplikowanego, a smak Twojego ciasta będzie o niebo lepszy.

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – składniki i przepis na kruszonkę:

  • 60 g masła
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki na kruszonkę należy ze sobą połączyć, wymieszać i wyrabiać ręką tak, aby uzyskać sypką konsystencję. Gdy już kruszonka będzie gotowa posypujemy nią wierzch ciasta i wstawiamy je do piekarnika.

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem – prosty przepis krok po kroku

Ciasto drożdżowe jest ciastem bardzo uniwersalnym. Można je wzbogacać różnymi składnikami czy owocami. Przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z serem i budyniem, które jest szybkie i na dodatek łatwe w przygotowaniu.

Składniki na ciasto: 450 g mąki, 70 g cukru, 30 g świeżych drożdży, 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania ciasta, 125 ml mleka, 1/3 łyżeczki soli, pół kostki masła

Składniki na nadzienie: szklanka mleka, 20 g masła, budyń śmietankowy bądź waniliowy, 50 g cukru, 250 g zmielonego, białego sera

Składniki na lukier: 200 g cukru pudru, 3 łyżki soku cytrynowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego z serem i budyniem:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku wgłębienie i wlewamy do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
  2. Następnie dodajemy utarte z resztą cukru jajko, sól oraz pozostałe mleko i mieszamy.
  3. Na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy. Ciasto nie powinno być zbyt luźne (jeśli takie będzie należy dosypać mąki). Wyrobione ciasto przykrywamy, odstawiamy na godzinę aby podrosło.
  4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, ser, cukier i wszystko mieszamy.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 6mm, smarujemy ostudzonym budyniem i zwijamy od dłuższej strony. Kroimy nożem w plastry o grubości 1 i 1,5 cm.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią lekko spłaszczone ciasto i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 minut (góra-dół) aż osiągnie złoto – brązowy kolor. Gotowe, ostudzone polewamy lukrem.

Chaczapuri (zdjęcie ilustracyjne)Chaczapuri - przepis na gruziński przysmak, w wielu wersjach

Ciasto drożdżowe z serem z wiaderka – jakiego sera użyć?

Aby przygotować pyszne ciasto drożdżowe z serem z wiaderka warto zwrócić uwagę na produkty, których używamy do wypieków. Ser z wiaderka zdecydowanie przyspiesza nam cały proces robienia ciasta chociażby dlatego, że nie trzeba samemu go mielić. Jest to zapewne wielka wygoda i ułatwienie, ale często zdarza się, że od staje on jakością od twarogu, który musimy samodzielnie zmielić. Jakiego sera z wiaderka użyć do zrobienia ciasta drożdżowego z serem? Na co zwrócić uwagę?

  • dobry twaróg powinien składać się tylko i wyłącznie z sera twarogowego (dopuszczalne są naturalne kultury bakterii oraz dodatek mleka lub śmietanki),
  • warto wybierać twarogi o najniższej zawartości tłuszczu,
  • przy zakupie sera z wiaderka warto zapoznać się z jego składem.

Twaróg w wiaderku powinien smakować jak prawdziwy, zmielony twaróg. Ponadto powinno dać się go swobodnie kroić, a on sam nie może rozpadać się w trakcie wyciągania go łyżką z pojemnika. 

Zobacz też: Jagodzianki - przepis na letni deser naładowany energią słoneczną. Są banalnie proste

Więcej o: