Drożdżówki z truskawkami to smak lata i dzieciństwa. Dodatek kruszonki wzbogaci smak i nada chrupkości

Drożdżówki z truskawkami to jeden ze smaczniejszych letnich wypieków. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dobrze przygotowanemu ciastu i świeżym owocom sezonowym. Dodatek kruszonki jest niemal obowiązkowy! To właśnie on wpływa na efekt końcowy, zarówno estetyczny jak i smakowy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Drożdżówki to bardzo popularne i chętnie spożywane bułeczki śniadaniowe i deserowe. Zaspokajają głód, a do tego często mają pyszne owocowe nadzienie. Warto przygotować je samemu w domu, dzięki czemu unikniemy konserwantów, a efekt będzie wyjątkowo smaczny. 

Drożdżówki z truskawkami - letni rarytas przygotowany w domu

Owoce sezonowe a szczególnie truskawki skłaniają nas do tworzenia ciekawych dań, deserów i wypieków. Jedną z klasycznych i tradycyjnych receptur w naszej kuchni są drożdżówki. Słodkie bułeczki można nadziać dowolnym składnikiem - najczęściej budyniem, czekoladą, makiem czy świeżymi owocami. Ich smak wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i wypiekami babci

Warto spróbować odtworzyć tradycyjny przepis - jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, za to efekt jest powalający. Świeże drożdżówki rozprowadzą apetyczny zapach po kuchni i będą wyjątkowo smakować, szczególnie gdy ich wierzch wzbogacimy dodatkiem słodkiej kruszonki.

Zobacz wideo Truskawkowe drożdżówki z płatkami Nestle CORN FLAKES

Przepis na drożdżówki z truskawkami

Składniki: 

  • 250 ml letniego mleka, 
  • 70 g cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 60 g masła, 
  • szczypta soli,
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny,
  • 550 g świeżych truskawek.

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 45 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe - letnie mleko łączymy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. czterem dużymi łyżkami mąki. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut.
  2. Resztę mąki przesypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. 
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotowujemy kruszonkę -  w miseczce zagniatamy wszystkie składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
  5. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. 
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i postępujemy tak samo. 
  7. Na wyłożone papierem blachy przekładamy drożdżówki - warto zachować odstępy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy 15 minut. 
  8. Po tym czasie w każdej porcji robimy wgłębienie i nakładamy truskawki, brzegi ciasta smarujemy jajkiem, a wierzch pokrywamy kruszonką. 
  9. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 min w temp. 180 stopni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.