Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Drożdżówki to bardzo popularne i chętnie spożywane bułeczki śniadaniowe i deserowe. Zaspokajają głód, a do tego często mają pyszne owocowe nadzienie. Warto przygotować je samemu w domu, dzięki czemu unikniemy konserwantów, a efekt będzie wyjątkowo smaczny.
Drożdżówki z truskawkami - letni rarytas przygotowany w domu
Owoce sezonowe a szczególnie truskawki skłaniają nas do tworzenia ciekawych dań, deserów i wypieków. Jedną z klasycznych i tradycyjnych receptur w naszej kuchni są drożdżówki. Słodkie bułeczki można nadziać dowolnym składnikiem - najczęściej budyniem, czekoladą, makiem czy świeżymi owocami. Ich smak wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i wypiekami babci.
Warto spróbować odtworzyć tradycyjny przepis - jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, za to efekt jest powalający. Świeże drożdżówki rozprowadzą apetyczny zapach po kuchni i będą wyjątkowo smakować, szczególnie gdy ich wierzch wzbogacimy dodatkiem słodkiej kruszonki.
Zobacz wideo
Truskawkowe drożdżówki z płatkami Nestle CORN FLAKES
Przepis na drożdżówki z truskawkami
Składniki:
- 250 ml letniego mleka,
- 70 g cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- jajko,
- 500 g mąki pszennej,
- 60 g masła,
- szczypta soli,
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny,
- 550 g świeżych truskawek.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 45 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo jajko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe - letnie mleko łączymy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. czterem dużymi łyżkami mąki. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut.
- Resztę mąki przesypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotowujemy kruszonkę - w miseczce zagniatamy wszystkie składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i postępujemy tak samo.
- Na wyłożone papierem blachy przekładamy drożdżówki - warto zachować odstępy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy 15 minut.
- Po tym czasie w każdej porcji robimy wgłębienie i nakładamy truskawki, brzegi ciasta smarujemy jajkiem, a wierzch pokrywamy kruszonką.
- Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 min w temp. 180 stopni.