Pieczarka karbolowa, inaczej żółtawa lub cuchnąca, to trujący rodzaj grzyba, który do złudzenia przypomina zwykłą pieczarkę. Czym się charakteryzuje i jak go rozpoznać?
Nazwa pieczarka karbolowa pochodzi od zapachu, który wydziela się w trakcie gotowania tego grzyba - przypomina on bowiem zapach karbolu. Ten grzyb jest trujący - powoduje zaburzenia trawienne, mdłości i wymioty. Co więcej, alkohol potęguje jego szkodliwe działanie. Trującą pieczarkę można odróżnić od jadalnych nieprzyjemnym zapachem miąższu. Można ją jednak łatwo pomylić z pieczarką białawą, bulwiastą i leśną.
Kapelusze pieczarek karbolowych są białe i wypukłe, ich skórka gładka, czasami pękająca. Bywa, że pokrywa się malutkimi łuseczkami, a w szczycie sezonu może delikatnie zmienić zabarwienie na jasnobeżowe. Co ciekawe, pod naciskiem skórka na kapeluszu zmienia kolor na żółty.
Blaszki pieczarek karbolowych są cienkie, najpierw różowawe, z czasem zmieniają kolor na czekoladowy. Osiągają wysokość trzonu do dwunastu centymetrów. Biały trzon pod naciskiem zmienia kolor na żółty. Mają zwisający pierścień z kantem biegnącym dookoła trzonu.
W polskich lasach trujące pieczarki można spotkać od maja do października w lasach iglastych i liściastych.
Jak wyglądają trujące pieczarki w lesie? Z tego filmiku dowiecie się więcej o tych niebezpiecznych grzybach:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl