Omijaj go szerokim łukiem. Jego zjedzenie jest groźne dla zdrowia. Chodzi o pewien gatunek grzyba

Grzybobranie w pełni, dlatego warto wybrać się na spacer po lesie. Warto jednak zachować ostrożność w ich zbieraniu darów lasu i sięgać tylko po te, których jesteśmy stuprocentowo pewni. Niektóre grzyby łatwo jest pomylić np. z pospolitą pieczarką.

Pieczarka karbolowa, inaczej żółtawa lub cuchnąca, to trujący rodzaj grzyba, który do złudzenia przypomina zwykłą pieczarkę. Czym się charakteryzuje i jak go rozpoznać? 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Pieczarka karbolowa. Skąd wzięła się ta nazwa? 

Nazwa pieczarka karbolowa pochodzi od zapachu, który wydziela się w trakcie gotowania tego grzyba - przypomina on bowiem zapach karbolu. Ten grzyb jest trujący - powoduje zaburzenia trawienne, mdłości i wymioty. Co więcej, alkohol potęguje jego szkodliwe działanie. Trującą pieczarkę można odróżnić od jadalnych nieprzyjemnym zapachem miąższu. Można ją jednak łatwo pomylić z pieczarką białawą, bulwiastą i leśną. 

Cechy charakterystyczne trującej pieczarki. Zmienia kolor pod naciskiem

Kapelusze pieczarek karbolowych są białe i wypukłe, ich skórka gładka, czasami pękająca. Bywa, że pokrywa się malutkimi łuseczkami, a w szczycie sezonu może delikatnie zmienić zabarwienie na jasnobeżowe. Co ciekawe, pod naciskiem skórka na kapeluszu zmienia kolor na żółty.

Blaszki pieczarek karbolowych są cienkie, najpierw różowawe, z czasem zmieniają kolor na czekoladowy. Osiągają wysokość trzonu do dwunastu centymetrów. Biały trzon pod naciskiem zmienia kolor na żółty. Mają zwisający pierścień z kantem biegnącym dookoła trzonu.

W polskich lasach trujące pieczarki można spotkać od maja do października w lasach iglastych i liściastych.

Pieczarka karbolowa i jej wygląd w środowisku naturalnym. Youtuber przestrzega grzybiarzy

Jak wyglądają trujące pieczarki w lesie? Z tego filmiku dowiecie się więcej o tych niebezpiecznych grzybach:

 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: