Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najgorszych dodatków do zup jest przez wielu uwielbiana kostka rosołowa. Sama forma, zapach i nienaturalny kolor powinny nam dać wiele do myślenia. Jednak mimo to chemiczny składnik często gości w kuchni. Tymczasem warto zmienić złe nawyki i zastąpić sklepowy produkt. Jak samodzielnie przygotować kostkę rosołową?
Klasyczne zupy nie są trudne w przygotowanu - sprawdzony przepis, odrobina chęci i dobre jakościowo produkty dadzą smaczny i aromatyczny efekt. Niestety, droga na skróty w kuchni często kończy się tragedią, a sięganie po chemiczne składniki odbija się na jakości potrawy. Jednym z gorszych dodatków jest kostka rosołowa.
Dodatek kostki rosołowej do zup czy sosów może mieć opłakane skutki. Nie mamy na myśli tylko względów smakowych, lecz także zdrowotne. Przyprawa zawiera cały wachlarz szkodliwych składników takich jak olej palmowy, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki czy tłuszcz zwierzęcy. Dopiero na samym końcu znajdziemy śladowe ilości warzyw czy ziół. Ten szkodliwy dodatek może powodować problemy zdrowotne:
Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z kostek rosołowych i poleganie na warzywach, mięsie i przyprawach, warto rozważyć także opcję domową. Ten prosty przepis zastąpi chemiczny dodatek, a pozostanie w podobnej, łatwej do wykorzystania formie. Wystarczy połączyć składniki i odpowiednio je przygotować.
Składniki na domowe kostki rosołowe:
Sposób przygotowania: