To najgorszy dodatek do zupy, ma fatalny skład. Sklepowy produkt zastąpisz tym domowej roboty

Domowe zupy to pomysł na rozgrzewający, zdrowy i pożywny posiłek. Ich przygotowanie opiera się na bulionie mięsnym lub warzywnym oraz różnych dodatkach. Niestety często, aby nadać smaku lub podrasować zupę wiele osób sięga po kostkę rosołową, która uchodzi za najgorszy z możliwych dodatków. Skład to sama chemia, a efekt... No cóż, często pozostawia wiele do życzenia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z najgorszych dodatków do zup jest przez wielu uwielbiana kostka rosołowa. Sama forma, zapach i nienaturalny kolor powinny nam dać wiele do myślenia. Jednak mimo to chemiczny składnik często gości w kuchni. Tymczasem warto zmienić złe nawyki i zastąpić sklepowy produkt. Jak samodzielnie przygotować kostkę rosołową?

Najgorszy dodatek do zupy - chemiczny skład i szkodliwe działanie

Klasyczne zupy nie są trudne w przygotowanu - sprawdzony przepis, odrobina chęci i dobre jakościowo produkty dadzą smaczny i aromatyczny efekt. Niestety, droga na skróty w kuchni często kończy się tragedią, a sięganie po chemiczne składniki odbija się na jakości potrawy. Jednym z gorszych dodatków jest kostka rosołowa. 

Dodatek kostki rosołowej do zup czy sosów może mieć opłakane skutki. Nie mamy na myśli tylko względów smakowych, lecz także zdrowotne. Przyprawa zawiera cały wachlarz szkodliwych składników takich jak olej palmowy, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki czy tłuszcz zwierzęcy. Dopiero na samym końcu znajdziemy śladowe ilości warzyw czy ziół. Ten szkodliwy dodatek może powodować problemy zdrowotne:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia koncentracji i pamięci,
  • nadwaga i otyłość,
  • miażdżycę. 
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Domowe kostki rosołowe - nazwa podobna, a smak o niebo lepszy

Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z kostek rosołowych i poleganie na warzywach, mięsie i przyprawach, warto rozważyć także opcję domową. Ten prosty przepis zastąpi chemiczny dodatek, a pozostanie w podobnej, łatwej do wykorzystania formie. Wystarczy połączyć składniki i odpowiednio je przygotować. 

Składniki na domowe kostki rosołowe:

  • 500 g oczyszczonych podudzi z kurczaka,
  • pietruszka,
  • pół selera,
  • por,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • świeże zioła - kilka łodyg pietruszki, lubczyku i kolendry, 
  • 4 liście laurowe,
  • pieprz i sól,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, pozbawiamy ścięgien, skóry i kości. Oczyszczone podudzia drobno siekamy, przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy, oraz pokrojone warzywa i zioła. 
  2. Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na jednolitą konsystencję lub mielimy przy pomocy maszynki.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Pamiętamy o częstym mieszaniu. 
  4. Masę przekładamy do foremek na lód lub do słoika. Mrozimy lub w szklanym naczyniu przechowujemy w lodówce.
  5. Domowe kostki rosołowe dodajemy do zup i sosów. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.