Jak odkamienić czajnik? Zastanawiamy się nad tym głównie, kiedy nasza kawa, lub herbata zmienia smak. Nie jest już aromatyczna, a wręcz niezdatna do picia. Często zapominamy, że w trakcie gotowania, z wody wytrąca się kamień i osadza na dnie i ściankach czajnika. Jeśli nie zareagujemy wcześniej, to jego warstwa staje się gruba i w końcu zaczyna się kruszyć.
Kiedy w zagotowanej wodzie zaczynają pojawiać się białe drobinki, to znak, że pora odkamienić czajnik. Na rynku jest wiele preparatów, które świetnie sprawdzą się w tym zadaniu. Jednak nie każdy chce stosować drastyczną chemię, zwłaszcza w sferze kuchennej. Dlatego mamy proste rozwiązanie. Ten domowy sposób jest znany i stosowany od lat.
Do czajnika wlewamy wodę z kranu i dodajemy ocet. Ważne są proporcje, jeśli oczekujemy spektakularnych rezultatów, to 1:1 będzie idealnym rozwiązaniem. Czajnik z roztworem ustawiamy na gazie i gotujemy jak zawsze. W przypadku czajników na gaz lub płytę indykcyjną możemy nieco wydłużyć moment gotowania, co poprawi wydajność mieszanki. Po tym czasie wylewamy wszystko z czajnika. Płuczemy jego środek i zagotowujemy kolejną wodę, lecz już bez octu. Także wylewamy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejnym domowym sposobem na pozbycie się kamienia z czajnika jest soda oczyszczona. Ważne jednak, aby wbrew powszechnej opinii nie łączyć sody z octem. Tego typu mieszanka, co prawda wygląda spektakularnie, ale nie działa intensywniej. Jak czytamy na stronie mamachemik.pl zmieszanie obydwu substancji doprowadzi do powstania octanu sodu. Ma lekko zasadowe pH i nie jest skutecznym czyściwem.
Dlatego jeśli mamy w domu jeden z tych składników warto stosować je naprzemiennie, a nie razem. Aby odkamienić czajnik za pomocą sody, należy wsypać cztery łyżki sody na półtora litra wody. Następnie wykonać dokładnie takie same czynności jak w przypadku octu.