Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sycący i rozgrzewający gulasz wieprzowy to klasyka obiadowa na chłodne, jesienne dni. Kompozycja odpowiedniej partii mięsa, warzyw i przypraw gwarantuje ucztę wszystkich smaków. Przygotowanie na raz większej ilości i zawekowanie lub zamrożenie sprawi, że domowy obiad zajmie nam zaledwie pięć minut.
Jesień to okres gdy w kuchni królują sezonowe produkty i warzywa. Aromatyczne kremy, zupy i potrawki sprawdzą się idealnie w chłodne dni. Daniem, które wpisane jest w naszą tradycję, jest gulasz. Niemal każda gospodyni i kucharz ma swój sekretny przepis. Najczęściej bazuje on na mięsie wieprzowym, czy drobiowym. Bazowymi składnikami jest także cebula, przyprawy, bulion i odrobina koncentratu pomidorowego.
Gotowy gulasz możemy serwować na wiele sposobów. Klasycznie podany w miseczce z kromką świeżego chleba smakuje najlepiej. W wielu domach jako gości na talerzu z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Kluski śląskie czy tłuczone ziemniaki stworzą równie smaczny duet. Gulasz można dodać również do placków ziemniaczanych, na kształt placków po węgiersku.
Składniki:
Sposób przygotowania: