Przepis na gulasz. Jednogarnkowe danie to jesienny must have. Kluczowy jest dodatek bulionu i warzyw

Tradycyjny gulasz to prawdziwy rarytas w domowym menu. Jednogarnkowe danie sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni. Kluczowe dla smaku jest soczyste mięso i sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Nie może zabraknąć także dodatku bulionu i masła. Przepis jest bardzo prosty, jednak to cierpliwość i powolne gotowanie zaważą o smaku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sycący i rozgrzewający gulasz wieprzowy to klasyka obiadowa na chłodne, jesienne dni. Kompozycja odpowiedniej partii mięsa, warzyw i przypraw gwarantuje ucztę wszystkich smaków. Przygotowanie na raz większej ilości i zawekowanie lub zamrożenie sprawi, że domowy obiad zajmie nam zaledwie pięć minut.

Gulasz - jednogarnkowe danie na jesienny obiad

Jesień to okres gdy w kuchni królują sezonowe produkty i warzywa. Aromatyczne kremy, zupy i potrawki sprawdzą się idealnie w chłodne dni. Daniem, które wpisane jest w naszą tradycję, jest gulasz. Niemal każda gospodyni i kucharz ma swój sekretny przepis. Najczęściej bazuje on na mięsie wieprzowym, czy drobiowym. Bazowymi składnikami jest także cebula, przyprawy, bulion i odrobina koncentratu pomidorowego. 

Gotowy gulasz możemy serwować na wiele sposobów. Klasycznie podany w miseczce z kromką świeżego chleba smakuje najlepiej. W wielu domach jako gości na talerzu z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Kluski śląskie czy tłuczone ziemniaki stworzą równie smaczny duet. Gulasz można dodać również do placków ziemniaczanych, na kształt placków po węgiersku. 

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Przepis na tradycyjny gulasz

Składniki: 

  • kg łopatki wieprzowej,
  • 250 ml bulionu,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka masła,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka majeranku,
  • po pół łyżeczki papryki ostrej, papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu. 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Obieramy cebulę i czosnek, drobno szatkujemy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy wszystko się ładnie zeszkli, dodajemy mięso i zwiększamy moc palnika. Po chwili dodajemy pokrojonego w cienkie plastry pora i marchewkę.
  3. Gdy mięso będzie ładnie podpieczone z każdej strony, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, masło i pozostałe przyprawy. Smażymy i po kilku minutach zalewamy bulionem. Zmniejszamy gaz na małą moc i dusimy przez około 90 minut. 
  4. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można zagęścić go mąką, jednak lepszą opcją jest dalsze gotowanie i odparowanie nadmiaru płynu. 
  5. Gulasz podajemy z kaszą, kluskami lub ziemniakami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.