Cenny składnik kuchni azjatyckiej rośnie w polskich lasach. Ma galaretowatą konsystencję i "dziwny" wygląd

W polskich lasach można znaleźć cenione w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Rarytas wykazujący właściwości medyczne ma nietypowy kształt i rośnie niemal przez cały rok. Grzyby właściwie pozbawione są smaku, ale zyskują m.in. dzięki galaretowatej konsystencji, porównywanej do wodorostów.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeden z bardziej cenionych grzybów w kuchni azjatyckiej rośnie także w polskich lasach. Jak się okazuje ten nietypowy gatunek plusuje nie ze względu na smak, a na właściwości i charakterystyczną konsystencję. Wyjaśniamy, gdzie występuje oraz dlaczego jest tak ceniony w medycynie. 

Ceniony w medycynie i uwielbiany w azjatyckich daniach

Uszak brzozowy to inaczej grzyb mun, który największą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej. Chociaż ten leśny rarytas nie ma wyrazistego smaku, wyróżnia się charakterystyczną, chrząstkowatą konsystencją. Nazwę zawdzięczamy nietypowemu kształtowi, który może kojarzyć się z małżowiną uszną. Potocznie, także grzyb brzozowy, judaszowe ucho czy uszak judaszowy. Do grzybów mun zalicza się dwa spokrewnione gatunki: uszaka bzowego oraz uszaka gęstowłosego.

Grzyby mun to jeden z bazowych składników kuchni chińskiej i nie tylko. Są częstym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich takich jak sajgonki, zupy czy dania w woka. W Polsce nie są tak popularne, a grzybiarze często pomijają je, większą uwagę skupiając na leśnym podłożu w poszukiwaniu prawdziwków czy maślaków.  

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Lecznicze właściwości grzybów mun

Uszak bzowy to ceniony gatunek przede wszystkim za lecznicze działanie. W medycynie znany jest już od VII w. Poleca się go szczególnie osobom z wysokim ciśnieniem, gorączką oraz chorującym na raka. Ponadto grzyby wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Mun pomagają też zapobiegać miażdżycy. Warto również wspomnieć, że uszak bzowy już od średniowiecza wykorzystywany był jako medykament na infekcje gardła i oczu.

Grzyby mun posiadają mało kalorii i minimalistyczne pokłady tłuszczu. Są jednak dobrym źródłem białka oraz błonnika. Miąższ zawiera także witaminy z grupy B, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry. 

Grzyby mun w polskich lasach. Gdzie rosną? 

Uszaki bzowe szczególnie lubują się w osłabionym lub martwym drewnie. Występują zarówno w lasach jak i parkach i ogródkach. najczęściej porastając korę bzu czarnego, stąd nazwa - uszak bzowy. Co ciekawe grzyb może występować przez cały rok, także w zimie. 

Poszukiwania grzybów warto rozpocząć od sięgnięcia po atlas grzybów. To pozwoli nam rozróżnić mun od spokrewnionych gatunków. Uszaki bzowe mają najczęściej do 10 cm wielkości, z kolei grzyby są pofałdowane, a owocniki mają kształt kielicha.  

Więcej o: