Co zrobić z mięsa z rosołu? Oto metoda na niemarnowanie jedzenia. Proste sposoby są najlepsze

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przedstawiamy przepis na drobiowe kotlety mielone. W ten sposób wykorzystasz mięso, które pozostało po gotowaniu rosołu. To będzie najprostsza metoda na niemarnowanie jedzenia. Podajemy przepis.

Nie lubisz jeść gotowanego mięsa z rosołu i szukasz pomysłu na danie z jego wykorzystaniem? Przedstawiamy przepis na tradycyjne kotlety mielone. Ta potrawa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Co więcej, można ją podawać na wiele sposobów z różnymi dodatkami.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Co zrobić z mięsa z rosołu? Kotlety mielone będą idealnym rozwiązaniem

Mięso z rosołu to bardzo uniwersalny produkt, z którego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Jednym z nich będą kotlety mielone. Oto przepis na doskonałe drugie danie.

Składniki:

  • 400 g mięsa z rosołu,
  • trzy jajka,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno posiekana pietruszka,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka bułki tartej,
  • odrobina oliwy z oliwek.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Oddziel mięso od kości i zmiel je w maszynce. 
  2. Posiekaj drobno cebulę.
  3. Połącz w misce zmielone mięso z cebulą, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Dodaj posiekaną pietruszkę i dobrze posól do smaku. Wymieszaj całość dokładnie rękami tak, aby powstała jednolita masa.
  4. Formuj kotlety z przygotowanej masy, obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Kiedy zdejmiesz je z patelni, połóż na każdym kotlecie odrobinę masła, które wtopi się w nie.

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Z czym podawać drobiowe kotlety mielone? Najlepiej z surówką i ziemniakami

Kotlety mielone z mięsa z rosołu będą najsmaczniejsze zaserwowane z surówkami i gotowanymi ziemniakami. Można podawać je z utartą marchewką, surówką z kapusty albo z sałatą z pomidorami i octem winnym. Warto posiekać świeży koperek i posypać nim przygotowane danie.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: