Nie lubisz jeść gotowanego mięsa z rosołu i szukasz pomysłu na danie z jego wykorzystaniem? Przedstawiamy przepis na tradycyjne kotlety mielone. Ta potrawa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Co więcej, można ją podawać na wiele sposobów z różnymi dodatkami.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Co zrobić z mięsa z rosołu? Kotlety mielone będą idealnym rozwiązaniem
Mięso z rosołu to bardzo uniwersalny produkt, z którego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Jednym z nich będą kotlety mielone. Oto przepis na doskonałe drugie danie.
Składniki:
- 400 g mięsa z rosołu,
- trzy jajka,
- duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- drobno posiekana pietruszka,
- dwie łyżki masła,
- łyżka bułki tartej,
- odrobina oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Oddziel mięso od kości i zmiel je w maszynce.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Połącz w misce zmielone mięso z cebulą, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Dodaj posiekaną pietruszkę i dobrze posól do smaku. Wymieszaj całość dokładnie rękami tak, aby powstała jednolita masa.
- Formuj kotlety z przygotowanej masy, obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kiedy zdejmiesz je z patelni, połóż na każdym kotlecie odrobinę masła, które wtopi się w nie.
Z czym podawać drobiowe kotlety mielone? Najlepiej z surówką i ziemniakami
Kotlety mielone z mięsa z rosołu będą najsmaczniejsze zaserwowane z surówkami i gotowanymi ziemniakami. Można podawać je z utartą marchewką, surówką z kapusty albo z sałatą z pomidorami i octem winnym. Warto posiekać świeży koperek i posypać nim przygotowane danie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl