Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Chociaż przepis na omlet może wydawać się banalnie prosty, wiele placków jajecznych zamiast puszystej i delikatnej masy przypominają przypalony zakalec. Aby tego uniknąć warto spróbować przygotować oryginalną warrację - dutch baby z piekarnika.
Dutch baby nazywany jest holenderskim naleśnikiem dla dzieci, ale także Bismarck, duńskim dzieckiem, holenderskim ptysiem lub Hootenanny. Najprościej jest to omlet z piekarnika, jednak inny niż wszystkie. Jego historia wywodzi się z pierwszej połowy XX wieku - w Manca's Cafe w Seattle podawany był najprawdopodobniej po raz pierwszy. Masa jest delikatna i puszysta niczym chmurka, przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a dodatki można wybrać według upodobań - zarówno słone, jak i słodkie.
Omlet jajeczny z piekarnika nie tylko gwarantuje pyszne śniadanie i energię aż do lunchu, ale i ekspresowe przygotowanie, które nie wymaga dużych umiejętności. Kluczowe jest naczynie, w którym zapieczemy masę. Może być to żeliwna patelnia lub naczynie żaroodporne. Później przygotowujemy masę - sekretem jest dodatek ciepłego mleka i dokładne, ręczne mieszanie masy. Całość zapiekamy 15-20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami i rozpływamy się w śniadaniowej rozkoszy.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania: