Przepis na omlet z piekarnika. Dutch baby będzie puszysty, smaczny i ekspresowy

Omlet to śniadaniowa klasyka. Chociaż danie może wydawać się banalnie proste, nie każdej wersji blisko do ideału. Przepis na oryginalny placek jajeczny z piekarnika to smaczna i bardzo prosta alternatywa dla tradycyjnej formy przygotowania. Kilka składników i gotowe - smakuje obłędnie zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chociaż przepis na omlet może wydawać się banalnie prosty, wiele placków jajecznych zamiast puszystej i delikatnej masy przypominają przypalony zakalec. Aby tego uniknąć warto spróbować przygotować oryginalną warrację - dutch baby z piekarnika. 

Puszysty omlet na słodko. Z tymi dodatkami smakuje nieziemsko.Babcia zdradziła mi sekret na puszysty omlet na słodko. Wystarczy jeden dodatek

Omlet z piekarnika - węgierska wersja Dutch baby

Dutch baby nazywany jest holenderskim naleśnikiem dla dzieci, ale także Bismarck, duńskim dzieckiem, holenderskim ptysiem lub Hootenanny. Najprościej jest to omlet z piekarnika, jednak inny niż wszystkie. Jego historia wywodzi się z pierwszej połowy XX wieku - w Manca's Cafe w Seattle podawany był najprawdopodobniej po raz pierwszy. Masa jest delikatna i puszysta niczym chmurka, przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a dodatki można wybrać według upodobań - zarówno słone, jak i słodkie. 

Omlet jajeczny z piekarnika nie tylko gwarantuje pyszne śniadanie i energię aż do lunchu, ale i ekspresowe przygotowanie, które nie wymaga dużych umiejętności. Kluczowe jest naczynie, w którym zapieczemy masę. Może być to żeliwna patelnia lub naczynie żaroodporne. Później przygotowujemy masę - sekretem jest dodatek ciepłego mleka i dokładne, ręczne mieszanie masy. Całość zapiekamy 15-20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami i rozpływamy się w śniadaniowej rozkoszy. 

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przepis na omlet Dutch Baby w słodkiej wersji

Składniki: 

  • 200 g mleka w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 50 g mąki,
  • łyżeczka cukru, łyżka oleju.

Do podania:

  • 150 g twarogu lub serka naturalnego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • sezonowe owoce,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Wkładamy do niego naczynie, w którym będziemy zapiekać omlet.
  2. Przygotowujemy Dutch baby - do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jaja i cukier. Całość dokładnie mieszamy trzepaczka. 
  3. Masę przelewamy do rozgrzanego naczynia i zapiekamy przez około 20 minut. 
  4. Przygotowujemy słodki dodatek - serek lub twaróg łączymy z jogurtem naturalnym i miodem. Dokładnie mieszamy. Sezonowe owoce myjemy i kroimy na kawałki. Świetnie sprawdzą się śliwki, maliny, truskawki, gruszki czy nawet jabłka z cynamonem. 
  5. Omlet wyciągamy z piekarnika, smarujemy serkiem i posypujemy owocami. Ozdabiamy płatkami migdałów, świeżą miętą lub ulubionymi przyprawami. Podajemy prosto z pieca. 
Więcej o: