Gofry na szybko z ciasta francuskiego. Przepis na słodkie i efektowne śniadanie w kilka minut

Marzysz o słodkim śniadaniu, ale w tygodniu brakuje na to czasu? Przepis na gofry na szybko z ciasta francuskiego sprawdzi się idealnie. Gotowy, sklepowy produkt zastąpi standardowe ciasto i pozwoli przygotować słodki rarytas w kilka minut. Wystarczy pokroić płaty ciasta, zapiec i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gofry to słodki rarytas, który lubi niemal każdy. Chrupiące, puszyste i delikatne ciasto przywołuje smaki wakacji. Chociaż przepis jest bardzo prosty nie zawsze starcza nam czasu na przygotowanie, szczególnie o poranku. Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie ciasta francuskiego

Gofry na szybko z ciasta francuskiego

Przepis na gofry jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Niestety słodkie ciasto wymaga poświęcenia chwili, a szczególnie o poranku może być to kłopotliwe. Ciekawą alternatywą dla standardowego ciasta jest wykorzystanie ciasta francuskiego. Słodki rarytas o poranku świetnie smakuje z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturą czy czekoladą. Miłośnicy wytrawnych dodatków mogą natomiast połączyć je z warzywami, jajkiem w koszulce, serem czy hummusem. 

Trik na przygotowanie gofrów z ciasta francuskiego pokazała na swoim wideo tiktokerka @patitv_pl. Jak tłumaczy, jest to sposób na ekspresowe śniadanie, które można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy pokroić płaty ciasta, zapiec jak standardowe gofry i gotowe! Początkowo ciasto może znacznie różnić się od tego standardowego, które jest wyrośnięte i puszyste, jednak smak wynagrodzi wszystkie mankamenty!

Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Przepis na ekspresowe gofry z ciasta francuskiego

Składniki: 

  • rolka ciasta francuskiego, 
  • masło, 
  • dżem/czekolada/świeże owoce/ syrop klonowy/ konfitura.

Sposób przygotowania: 

  1. Gofrownicę nagrzewamy.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty. 
  3. Dla polepszenia smaku możemy posmarować kratkę urządzenia masłem lub bezpośrednio ciasto. 
  4. Zapiekamy jak standardowe gofry, do momentu aż będą złociste i chrupiące. 
  5. Tak przygotowane ciasto podajemy z ulubionymi produktami. 
  6. Ciekawą wersją na słodkie śniadanie jest bita śmietana z dodatkiem sezonowych owoców np. gruszki i odrobiną syropu klonowego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.