Grzyb turek - smaczny i rzadki gatunek rośnie w polskich lasach. Przygotujesz z niego m.in. przetwory

Wśród grzybów występują gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet doświadczonych grzybiarzy. Jednym z nich jest grzyb turek - nie jest bowiem łatwo go znaleźć, lubuje się w drzewach iglastych i specyficznym podłożu. To nie lada rarytas, który słynie z delikatnego, słodkawego smaku i pięknego zapachu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesienne zbiory trwają w najlepsze, a warunki nadal sprzyjają grzybobraniu w wielu regionach. W koszach grzybiarzy królują teraz kurki, borowiki i podgrzybki, jednak przy odrobinie szczęścia można znaleźć także nieco mniej popularne, a równie smaczne okazy. Jednym z nich jest grzyb turek. 

Turki (płachetki zwyczajne) są dosyć charakterystycznymi grzybami, ale ich zbiór polecany jest raczej bardziej doświadczonym grzybiarzom - można je pomylić z gatunkami trującymiTurki grzyby - gdzie występują? Jak je rozpoznać i jak przyrządzać?

Grzyb turek - smaczny i rzadko spotykany rarytas 

Wśród jesiennych zbiorów królują kurki, kanie i podgrzybki. Leśne kosze zazwyczaj wypełniane są znanymi gatunkami, jednak warto zwrócić uwagę także na te niszowe, ale również jadalne. Grzyb turek to jeden z ciekawszych, ale i rzadszych okazów. Doceniany jest szczególne we Francji, Niemczech czy Holandii. Znaleźć go można także w polskich lasach, głównie na Mazurach i Pomorzu. Lubuje się w iglastych drzewach, a sąsiedztwo borówek może wskazywać na jego obecność. Co ciekawe, turki rosną w dużych skupiskach, dlatego znalezienie jednego okazu może wskazywać, że w pobliżu jest ich znacznie więcej. 

Grzyb turek, a oficjalnie płachetka zwyczajna, najczęściej ląduje w koszach doświadczonych zbieraczy, jednak nie zawsze jest to powód do uciechy, ponieważ gatunek często jest robaczywy. Inne nazwy turków, które używane są w zależności od regionu, to kołpaki, bydlarki, płachty czy rozety pomarszczone. Grzyby cechuje słodkawy, delikatny smak, przyjemny zapach i aromat. Sprawdzą się idealnie do marynowania - zwłaszcza młode, niewielkie grzyby. Warto dodać ja także do zupy lub wysuszyć, by cieszyć się ich smakiem zimą. 

Zobacz wideo

Jak rozpoznać płachetkę zwyczajną? 

Rzadko spotykane grzyby turki warto wziąć dokładniej pod lupę, ponieważ można je pomylić z zasłonakami lub strzępiakami ceglastymi, które są trujące. W początkowej fazie turki mają kształt półkolisty, jajowaty, z kolei później staje się podobny do dzwonka, lekko wywinięty do spodu, z charakterystycznym garbem. Jeśli chodzi o barwę, to początkowo jest siwawa, a nawet siwofiletowa. Później staje się beżowa lub gliniasta. Warto wspomnieć, że kapelusz tego gatunku od spodu ma blaszki. Trzon grzyba może mierzyć nawet od siedmiu do piętnastu centymetrów. Znajduje się na nim wąski białożółty pierścień. 

Turki (płachetki zwyczajne) są dosyć charakterystycznymi grzybami, ale ich zbiór polecany jest raczej bardziej doświadczonym grzybiarzom - można je pomylić z gatunkami trującymiTurki grzyby. Smaczni mieszkańcy polskich lasów

Turki występują głównie w lasach iglastych od sierpnia do października. Jeśli grzyby trafią do naszego kosza, muszą zostać szybko przygotowane. Młode osobniki smacznie smakują w aromatycznych zalewach, z kolei większe warto zamrozić lub wysuszyć. Należy pamiętać, że turki przed zamarynowaniem należy obgotować, ponieważ są ciężkostrawne.

Więcej o: