Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas danie kojarzące się z dzieciństwem. Na babcinym stole, kiedy rozpoczynał się sezon na śliwki, pojawiały się natychmiast pyszne, mięciutkie knedle. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, nic prostszego. Skorzystaj z wyjątkowej receptury.
Składniki: 5 dag mąki ziemniaczanej, 0,5 kg ziemniaków, 2 jajka rozmiar M, sól, 0,5 kg śliwek węgierek, 25 dag mąki pszennej
Przygotowanie:
Przepisy na knedle ze śliwkami nie należą do najtrudniejszych do wykonania, ale zanim zaczniemy je robić warto wiedzieć jakich ziemniaków użyć, aby knedle były smaczne i puszyste. Najlepsze ziemniaki do knedli to te z dużą ilością skrobi, czyli ziemniaki mączne. Dobrze jest też wykorzystać ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego i przechowane w lodówce, bo to właśnie z takich ziemniaków knedle wychodzą najbardziej puszyste. Jeśli nie masz akurat nadwyżki ziemniaków z minionego dnia to nic straconego, ponieważ ze świeżo ugotowanych ziemniaków także można zrobić pyszne knedle. Ważne jest jednak, aby ziemniaki te były dobrze schłodzone w lodówce, a także należy dodać do nich więcej mąki, ponieważ ciasto ze świeżych ziemniaków będzie bardzo klejące.
Szybkie knedle ze śliwkami to dobra alternatywa na obiad, jeśli nie masz czasu czy chęci na gotowanie. Poniżej krótki przepis.
Składniki: kilogram ziemniaków, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 kg śliwek, 2 jajka rozmiar M
Przygotowanie:
Co zrobić aby knedle ze śliwkami były puszyste? Najważniejsze w przygotowywaniu knedli są jak się okazuje właściwe proporcje składników na ciasto. To właśnie one są kluczem do tego, by nasze knedle były puszyste. Ciasta na knedle nie powinno się wyrabiać zbyt długo, ponieważ zrobi się ono rzadkie i kleiste, a co za tym idzie będziemy musieli często podsypywać je mąką. To z kolei sprawi, że ciasto będzie twarde, a nasze knedle zrobią się gumowe.
Jak zrobić knedle ze śliwkami, aby smakiem dorównywały tym robionym przez babcie? Przede wszystkim warto zadbać o odpowiedni dobór owoców. Na knedle polecane są zwykle śliwki węgierki, które najlepiej smakują kupione w środku sezonu. Owoce powinny być jędrne, nie poobijane. Każdą śliwkę należy podzielić na pół, usunąć pestkę i sprawdzić czy nie ma w niej "lokatorów". Tak przygotowane owoce mogą trafiać wprost do ciasta, a następnie do obgotowania.
Zobacz też: Knedle z morelami Ewy Wachowicz. Nie potrzebujesz ani grama ziemniaków