Knedle ze śliwkami. W sezonie na śliwki nie może ich zabraknąć na Twoim stole!

Knedle ze śliwkami to szybkie, tanie i smaczne danie dla całej rodziny przygotowywane na słodko. Jego przyrządzenie zajmuje niespełna 30 minut a niesamowity smak przypomina nam beztroskie dzieciństwo i knedle robione przez nasze babcie.

Knedle ze śliwkami. Prosty przepis na wyjątkowe danie!

Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas danie kojarzące się z dzieciństwem. Na babcinym stole, kiedy rozpoczynał się sezon na śliwki, pojawiały się natychmiast pyszne, mięciutkie knedle. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, nic prostszego. Skorzystaj z wyjątkowej receptury.

Składniki: 5 dag mąki ziemniaczanej, 0,5 kg ziemniaków, 2 jajka rozmiar M, sól, 0,5 kg śliwek węgierek, 25 dag mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy wystygną obrać i przepuścić przez praskę.
  2. Do przeciśniętych ziemniaków wbić jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Połączyć i następnie lepić z ciasta wałeczki.
  3. Z kawałków ciasta formować niewielkie placki. Na środku każdego z nich umieścić śliwkę bez pestki i dokładnie zlepić.
  4. Knedle gotować około 3 minut w osolonej wodzie (czas liczymy od momentu wypłynięcia).
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przepisy na knedle ze śliwkami – jakich ziemniaków najlepiej użyć do knedli?

Przepisy na knedle ze śliwkami nie należą do najtrudniejszych do wykonania, ale zanim zaczniemy je robić warto wiedzieć jakich ziemniaków użyć, aby knedle były smaczne i puszyste. Najlepsze ziemniaki do knedli to te z dużą ilością skrobi, czyli ziemniaki mączne. Dobrze jest też wykorzystać ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego i przechowane w lodówce, bo to właśnie z takich ziemniaków knedle wychodzą najbardziej puszyste. Jeśli nie masz akurat nadwyżki ziemniaków z minionego dnia to nic straconego, ponieważ ze świeżo ugotowanych ziemniaków także można zrobić pyszne knedle. Ważne jest jednak, aby ziemniaki te były dobrze schłodzone w lodówce, a także należy dodać do nich więcej mąki, ponieważ ciasto ze świeżych ziemniaków będzie bardzo klejące.

Szybkie knedle ze śliwkami. Wykorzystaj ostatnie śliwki, by zrobić pyszny obiad

Szybkie knedle ze śliwkami to dobra alternatywa na obiad, jeśli nie masz czasu czy chęci na gotowanie. Poniżej krótki przepis.

Składniki: kilogram ziemniaków, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 kg śliwek, 2 jajka rozmiar M

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Dodajemy do nich mąkę oraz jajka i zagniatamy ciasto.
  3. Rozwałkowujemy masę i wycinamy krążki na knedle.
  4. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, nacinamy i wsypujemy do każdej troszkę cukru lub cynamonu, a następnie zawijamy śliwki w krążki ciasta i wrzucamy do wrzącej wody. Podajemy ze śmietaną i z cukrem.

Puszyste knedle ze śliwkami. Sekretem najlepszych knedli jest ciasto

Co zrobić aby knedle ze śliwkami były puszyste? Najważniejsze w przygotowywaniu knedli są jak się okazuje właściwe proporcje składników na ciasto. To właśnie one są kluczem do tego, by nasze knedle były puszyste. Ciasta na knedle nie powinno się wyrabiać zbyt długo, ponieważ zrobi się ono rzadkie i kleiste, a co za tym idzie będziemy musieli często podsypywać je mąką. To z kolei sprawi, że ciasto będzie twarde, a nasze knedle zrobią się gumowe.

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Poznajcie sekrety babuni

Jak zrobić knedle ze śliwkami, aby smakiem dorównywały tym robionym przez babcie? Przede wszystkim warto zadbać o odpowiedni dobór owoców. Na knedle polecane są zwykle śliwki węgierki, które najlepiej smakują kupione w środku sezonu. Owoce powinny być jędrne, nie poobijane. Każdą śliwkę należy podzielić na pół, usunąć pestkę i sprawdzić czy nie ma w niej "lokatorów". Tak przygotowane owoce mogą trafiać wprost do ciasta, a następnie do obgotowania. 

Zobacz też: Knedle z morelami Ewy Wachowicz. Nie potrzebujesz ani grama ziemniaków

Więcej o:
Copyright © Agora SA