18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z mirabelek. Te niedoceniane owoce pozwolą ci stworzyć przepyszną nalewkę

Nalewka z mirabelek jest przygotowywana z owoców, które niestety są w naszym kraju zapomniane. Mirabelki to śliwki, które nie należą do tych najbardziej znanych odmian, a szkoda bo są bardzo smaczne i zdrowe. Można z nich przygotować przetwory, kompoty, dżemy oraz nalewki na zimowe wieczory.

Mirabelka właściwości – poznaj zalety miniaturowej śliwki

Nalewka z mirabelek to nie jedyny sposób na wykorzystanie malutkich śliwek, które zna każdy z nas. Mirabelka posiada właściwości, które są bardzo ważne i cenne dla organizmu. Owoce mirabelki są bogate w wiele przeciwutleniaczy takich jak:

  • kwercetyna – posiada właściwości przeciwwirusowe,
  • kwas chlorogenowy – poprawia metabolizm tłuszczów,
  • kwas elagowy – pomaga odtruwać organizm,
  • kwas kawowy – pomaga zahamować aktywność bakterii i grzybów.

Ponadto substancje zawarte w owocach mirabelki pozytywnie wpływają na układu krążenia, a także poprawiają kondycję skóry. Ich spożywanie pomaga zwłaszcza w ochronie skóry przed słońcem. Jest to możliwe dzięki temu, że mirabelki obfitują w żółte pigmenty czyli przeciwutleniacze np. zeaksantyne, która razem z luteiną chroni żółtą plamkę oka przed degeneracją (od której zależy ostre widzenie). Należy jednak pamiętać, że mirabelka to owoc pestkowy - pestki mirabelki mają w sobie amygdalinę, która jest szkodliwa i nie należy jej spożywać.

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Nalewka z mirabelek z pestkami. Nie trać czasu na drylowanie owoców

Nalewka z mirabelek z pestkami jest jednym z tych przetworów, które nie wymagają drylowania owoców. Z jednej strony jest to oszczędność czasu, a z drugiej zyskujemy doskonałą, aromatyczną nalewkę.

Składniki: kilogram bardzo dojrzałych mirabelek, 500 ml spirytusu, 2 szklanka wody, 35 dag cukru

Jak zrobić nalewkę z mirabelek z pestkami?

  1. Ugotuj syrop wykorzystując do tego wodę z cukrem. Odstaw go do ostygnięcia.
  2. Owoce umyj i natnij wokół osi bez usuwania pestek, a następnie przełóż do słoja.
  3. Mirabelki zalej syropem wymieszanym ze spirytusem i dokładnie zamknij słój.
  4. Całość odstaw na 21 dni w ciemne miejsce i raz na jakiś czas potrząśnij słoikiem.
  5. Po upływie danego czasu przefiltruj całość i przelej do butelek, które następnie zamknij i odstaw na około cztery miesiące.
  6. Gdy minie ten czas, nalewka z mirabelek będzie gotowa do spożycia.

Szybka nalewka z mirabelek – zatrzymaj na dłużej zapach lata, ukryty w pysznej nalewce

Szybka nalewka z mirabelek to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poniżej przepis jak zrobić szybką nalewkę z tych zapomnianych owoców.

Składniki: 1 kg mirabelek, 0,5 litra spirytusu, 1 kg cukru, 0,5 litra wódki, kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Mirabelki umyj, włóż do dużego szklanego naczynia.
  2. Dodaj goździki i zasyp wszystko cukrem.
  3. Gdy owoce puszczą sok zalej je wódką wymieszaną ze spirytusem, zakręć i pozostaw na około trzy tygodnie.
  4. Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, wymieszaj, przelej do butelek i zostaw w zaciemnionym miejscu na trzy miesiące, aby nalewka dojrzała.

Zobacz też: Przetwory z derenia jadalnego. Przepis na dereniówkę oraz domową konfiturę na zimę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.