Kiszone grzyby to ciekawa alternatywa dla marynowania. Przygotowane w ten sposób zachowają cały smak

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć aromatycznych słoików z grzybami. Leśne rarytasy zazwyczaj marynujemy w occie lub pomidorach jednak to właśnie kiszenie gwarantuje zachowanie smaku. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują jako dodatek do sałatki lub wytrawna przystawka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiszone grzyby to przepis, który smakuje wybornie i jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Mimo to receptura nadal nie jest popularna. Zdradzamy domowy przepis na smaczne i zdrowe smakołyki. 

Kiszone gąskiZnajomy grzybiarz zdradził nam swój ulubiony przepis. "Oddałbym za nie każdą marynatę:

Kiszone grzyby - przepis na leśne rarytasy w słoiku 

Sezon na leśne zbiory trwa w najlepsze. Grzyby cieszą nie tylko podczas poszukiwań, ale i stanowią ważny element jesiennej diety. Produkt wymaga jednak szybkiej obróbki termicznej, w przeciwnym razie stanie się nieświeży i może nam zaszkodzić.

Warto pomyśleć o leśnych przetworach. Wśród aromatycznych słoików, królują grzybki marynowane w occie, miodzie lub duszone w pomidorach. Ciekawą alternatywą są grzyby kiszone. Ta oryginalna receptura gwarantuje, że pozostaną świeże nawet przez kilka miesięcy, z kolei smak pozostanie niemalże taki sam. 

Zastosowanie grzybów kiszonych jest podobne jak marynowanych - świetnie smakują dodane do sałatki, dań lub jako wytrawna przekąska. Leśne rarytasy smakują wybornie, gdy połączymy je z cebulą i przyprawami. Tego typu przetwory są znacznie zdrowsze od marynowanych. Gatunki, które będą smakować najlepiej to rydze i szare lub zielone gąski. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Przepis na kiszone grzyby

Składniki:

  • kilogram świeżych grzybów, 
  • 20 g soli, 
  • 2 ziarna pieprzu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby dokładnie czyścimy - najlepiej pędzelkiem i mokrą ściereczką. Następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. 
  2. Przygotowujemy kamionkę lub słój. Układamy warstwę grzybów - kapeluszem do dołu, posypujemy solą i przyprawami. Tworzymy kolejne warstwy aż do zużycia produktów. 
  3. Wierzch ostatniej warstwy grzybów obficie solimy i przykrywamy bawełnianą ściereczką lub płótnem. Obciążamy talerzem. 
  4. Grzyby zostawiamy na kilka dni - wówczas wytworzy się sok, który spowoduje proces kiszenia. 
  5. Gdyby grzyby "wypiły" cały płyn, należy dolać solanki. Na litr wody dodajemy wtedy 40 g soli. 
Więcej o: