Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiszone grzyby to przepis, który smakuje wybornie i jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Mimo to receptura nadal nie jest popularna. Zdradzamy domowy przepis na smaczne i zdrowe smakołyki.
Sezon na leśne zbiory trwa w najlepsze. Grzyby cieszą nie tylko podczas poszukiwań, ale i stanowią ważny element jesiennej diety. Produkt wymaga jednak szybkiej obróbki termicznej, w przeciwnym razie stanie się nieświeży i może nam zaszkodzić.
Warto pomyśleć o leśnych przetworach. Wśród aromatycznych słoików, królują grzybki marynowane w occie, miodzie lub duszone w pomidorach. Ciekawą alternatywą są grzyby kiszone. Ta oryginalna receptura gwarantuje, że pozostaną świeże nawet przez kilka miesięcy, z kolei smak pozostanie niemalże taki sam.
Zastosowanie grzybów kiszonych jest podobne jak marynowanych - świetnie smakują dodane do sałatki, dań lub jako wytrawna przekąska. Leśne rarytasy smakują wybornie, gdy połączymy je z cebulą i przyprawami. Tego typu przetwory są znacznie zdrowsze od marynowanych. Gatunki, które będą smakować najlepiej to rydze i szare lub zielone gąski.
Składniki:
Sposób przygotowania: