Jesień to czas grzybobrania. W tym roku mamy do czynienia z prawdziwym wysypem grzybów. W polskiej tradycji kulinarnej dodaje się je do wielu dań - m. in. do zup, sosów i pierogów. Dobrze jest przygotować marynowane grzyby na zimę i suszone do potraw wigilijnych. Czy można jeszcze znaleźć grzyby w lesie? Podpowiadamy, które gatunki pojawiają się na przełomie października i listopada.
Grzyby, które przestają pojawiać się z końcem października to m. in. borowiki, maślaki i koźlarze. Te trzy gatunki można znaleźć w lasach od czerwca do końca października.
W listopadzie natomiast pojawiają się jeszcze podgrzybki, kanie, gąski, kurki i opieńki. Najistotniejszą kwestią jest odpowiednia pogoda. Jeżeli nagle przyjdą przymrozki, grzyby nie będą miały dobrych warunków do rozwoju.
Najodpowiedniejsze warunki dla rozwoju grzybów to deszczowa pogoda i temperatura wynosząca powyżej dziesięciu stopni Celsjusza. Powietrze powinno być wilgotne, a w nocy temperatura nie może spadać poniżej zera.
W grzybach znajdziemy przede wszystkim potas, fosfor i magnez. Oprócz tego występują w nich niewielkie ilości miedzi, cynku, żelaza i manganu i selenu. Innym powodem, dla którego tak chętnie jada się grzyby są ich walory smakowe. Wzbogacają smak i aromat wielu potraw, dlatego czasami pełnią funkcję przyprawy.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl