Grzyby bekonowe - bezmięsna wersja słonego przysmaku. Wyrazisty smak uzyskasz w zaledwie kilku krokach

Jak przyrządzić bekon bez mięsa? Przedstawiamy przepis na grzyby bekonowe, czyli wegetariański odpowiednik słonego przysmaku. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie - będziecie potrzebowali przypraw i sosu sojowego.

Lubicie smak bekonu, ale wolicie nie jeść mięsa? Oto przepis, który pokochacie. Grzyby bekonowe zastąpią smak waszego ulubionego przysmaku. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczą grzyby, marchew, przyprawy i sos sojowy.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na grzyby bekonowe. Zrobisz je w mniej niż godzinę

Oto, jak przygotować bezmięsny bekon. Prosty przepis na smaczną przekąskę.

Składniki:

  • pół kilo grzybów, np. boczniaków albo innych,
  • dwie duże marchwie,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • jedna trzecia szklanki sosu sojowego,
  • trzy łyżki syropu klonowego albo miodu,
  • trzy łyżki octu balsamicznego,
  • dwie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku,
  • trzy łyżeczki suszonego czosnku,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój na cienkie paski boczniaki i marchew.
  2. Resztę składników wymieszaj i namocz w nich grzyby z marchwią.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i układaj namoczone wcześniej grzyby z marchwią.
  4. Piecz w temperaturze 170 st. C przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie poprzewracaj wszystkie kawałki, aby dobrze się upiekły ze wszystkich stron i pozostaw w piekarniku jeszcze przez kolejne dziesięć minut.
  5. Bezmięsny bekon można jeść od razu po upieczeniu albo przełożyć np. do słoika i jeść na zimno jako przekąskę.

Jak jeszcze można zastąpić smak mięsa? Przyda się tofu i soczewica

Wegetariańskie przepisy zalecają stosowanie ziaren soi. Tofu, tempeh i tzw. TVP, czyli textured vegetable protein (teksturowane białko roślinne) są bazą kotletów sojowych. Innym zamiennikiem będzie soczewica, która może zastępować mieloną wołowinę.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: