Lubicie smak bekonu, ale wolicie nie jeść mięsa? Oto przepis, który pokochacie. Grzyby bekonowe zastąpią smak waszego ulubionego przysmaku. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczą grzyby, marchew, przyprawy i sos sojowy.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na grzyby bekonowe. Zrobisz je w mniej niż godzinę
Oto, jak przygotować bezmięsny bekon. Prosty przepis na smaczną przekąskę.
Składniki:
- pół kilo grzybów, np. boczniaków albo innych,
- dwie duże marchwie,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- jedna trzecia szklanki sosu sojowego,
- trzy łyżki syropu klonowego albo miodu,
- trzy łyżki octu balsamicznego,
- dwie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku,
- trzy łyżeczki suszonego czosnku,
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
- płaska łyżeczka mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój na cienkie paski boczniaki i marchew.
- Resztę składników wymieszaj i namocz w nich grzyby z marchwią.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i układaj namoczone wcześniej grzyby z marchwią.
- Piecz w temperaturze 170 st. C przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie poprzewracaj wszystkie kawałki, aby dobrze się upiekły ze wszystkich stron i pozostaw w piekarniku jeszcze przez kolejne dziesięć minut.
- Bezmięsny bekon można jeść od razu po upieczeniu albo przełożyć np. do słoika i jeść na zimno jako przekąskę.
Jak jeszcze można zastąpić smak mięsa? Przyda się tofu i soczewica
Wegetariańskie przepisy zalecają stosowanie ziaren soi. Tofu, tempeh i tzw. TVP, czyli textured vegetable protein (teksturowane białko roślinne) są bazą kotletów sojowych. Innym zamiennikiem będzie soczewica, która może zastępować mieloną wołowinę.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl