Czosnek to produkt o wielu cennych właściwościach, dlatego dobrze jest dodawać go do potraw. Wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniami. Poprawia ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego. Jak szybko wydobyć ząbki czosnku? Przedstawiamy metodę z użyciem noża kuchennego.
Ząbki czosnku należy położyć na desce do krojenia, a następnie przygotować nóż kuchenny. Aby w prosty sposób wyjąć ząbki z łupin, trzeba przyciskać je płaską powierzchnią noża. Kolejnym krokiem będzie zdjęcie łupin, które powinny odchodzić bez problemu. Podany sposób należy do najpowszechniejszych wśród kucharzy. Istnieje bowiem jeszcze kilka innych metod, do których nie będziecie potrzebowali ostrych narzędzi.
Jak obrać czosnek przy pomocy wody? Wystarczy włożyć ząbki czosnku do miski z zimną wodą i pozostawić je w niej na kilka minut. Ta metoda nie należy do najszybszych, ale jest równie skuteczna. Po namoczeniu łupinki powinny obierać się zdecydowanie łatwiej.
Jeżeli posiadamy odpowiednio dużo siły, możemy obrać czosnek bez korzystania z jakichkolwiek urządzeń czy narzędzi. Korzystając z tej metody obieranie zajmie zaledwie kilka sekund. Główkę czosnku należy położyć na desce do krojenia i uderzyć w nią mocno pięścią. Tak rozłupany czosnek można umieścić w słoiku czy innym zamykanym naczyniu i intensywnie nim potrząsać. Po chwili ząbki same wyjdą z łupin.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl