-
Haps
-
Jak przygotować
- Rogaliki drożdżowe - takich jeszcze nie jadłeś. Prawdziwa poezja! Przepis pochodzi z kajetu babci
Rogaliki drożdżowe - takich jeszcze nie jadłeś. Prawdziwa poezja! Przepis pochodzi z kajetu babci
Rogaliki drożdżowe to przepyszny pomysł na podwieczorek. Podajemy przepis, z którym wyjdą zachwycająco smaczne. Będą świetnie komponowały się z kawą i herbatą. Mogą służyć jako słodka przekąska lub poobiedni deser.
Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł jesienią i zimą. Można je jeść na śniadanie, sprawdzą się jako dodatek do kawy i popołudniowa przekąska. Jak je zrobić? Przedstawiamy przepis na przepyszne rogaliki, które zasmakują każdemu.
Zobacz wideo
Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na rogaliki drożdżowe, które skradną wasze serca
Składniki
Zaczyn:
- pół szklanki ciepłej wody
- 25 g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- dwie łyżki mąki pszennej.
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- łyżeczka soli,
- cały zaczyn,
- duże jajko,
- 300 ml ciepłego mleka,
- trzy czwarte kostki masła.
Przygotowanie rogalików. Kluczowe jest zrobienie zaczynu
Zrób zaczyn:
- Wlej do miski wodę, dodaj cukier, mąkę i drożdże.
- Wymieszaj dokładnie całość i odstaw w ciepłe miejsce na dziesięć minut.
- Czasami na wierzchu zaczynu pojawia się pianka.
Przygotuj ciasto:
- Przesiej mąkę i wsyp ją do miski, dodaj cukier i wymieszaj.
- Dodaj zaczyn, jajko, mleko i masło.
- Wymieszaj całość i wyrabiaj przez około dziesięć minut.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto na stolnicę i zagniataj delikatnie. Podziel je na trzy części.
- Rozpuść masło.
- Z każdej części uformuj koło. Posmaruj je rozpuszczonym masłem.
- Każde koło podziel na cztery części, a ćwiartki na trzy.
- Na środku każdego trójkąta układaj nadzienie i zawijaj rogalik.
- Układaj rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie zdejmij folię i piecz w 180 st. C przez około dwadzieścia minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl