Rogaliki drożdżowe - takich jeszcze nie jadłeś. Prawdziwa poezja! Przepis pochodzi z kajetu babci

Rogaliki drożdżowe to przepyszny pomysł na podwieczorek. Podajemy przepis, z którym wyjdą zachwycająco smaczne. Będą świetnie komponowały się z kawą i herbatą. Mogą służyć jako słodka przekąska lub poobiedni deser.

Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł jesienią i zimą. Można je jeść na śniadanie, sprawdzą się jako dodatek do kawy i popołudniowa przekąska. Jak je zrobić? Przedstawiamy przepis na przepyszne rogaliki, które zasmakują każdemu.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na rogaliki drożdżowe, które skradną wasze serca

Składniki

Zaczyn:

  • pół szklanki ciepłej wody
  • 25 g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżki mąki pszennej.

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • łyżeczka soli,
  • cały zaczyn,
  • duże jajko,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • trzy czwarte kostki masła.

Przygotowanie rogalików. Kluczowe jest zrobienie zaczynu

Zrób zaczyn:

  1. Wlej do miski wodę, dodaj cukier, mąkę i drożdże.
  2. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw w ciepłe miejsce na dziesięć minut.
  3. Czasami na wierzchu zaczynu pojawia się pianka.

Przygotuj ciasto:

  1. Przesiej mąkę i wsyp ją do miski, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Dodaj zaczyn, jajko, mleko i masło.
  3. Wymieszaj całość i wyrabiaj przez około dziesięć minut.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyjmij ciasto na stolnicę i zagniataj delikatnie. Podziel je na trzy części.
  6. Rozpuść masło.
  7. Z każdej części uformuj koło. Posmaruj je rozpuszczonym masłem.
  8. Każde koło podziel na cztery części, a ćwiartki na trzy.
  9. Na środku każdego trójkąta układaj nadzienie i zawijaj rogalik.
  10. Układaj rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  11. Po tym czasie zdejmij folię i piecz w 180 st. C przez około dwadzieścia minut.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.