Pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci bazuje na sprężystym cieście i soczystym farszu

Świąteczną tradycją i smakiem, którego nie może zabraknąć wśród wigilijnych potraw, są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci zdradza, jak je przygotować, by zachwycić domowników i gości. Kluczowe są leśne rarytasy i sprężyste ciasto.

Więcej smacznych prepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi z kapustą i grzybami to synonim Świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu. Przepis babci jest bezkonkurencyjny - opera się na prostych i dobrych jakościowo składnikach. Wszystko jednak zależy od ciasta i hojnie nałożonego farszu. 

Pierogi z kapustą i grzybami - babciny przepis na tradycyjne danie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań, takich jak karp, barszcz z uszkami czy makowiec i keks. Na piedestale królują jednak pierogi z kapustą i grzybami. Lubi je niemal każdy, a w okresie świątecznym smakują najlepiej w roku. Co zatem wpływa na ich wyjątkowy smak i aromat? Wiele zawdzięczamy babcinym przepisom, ale i miłości, którą wkładamy w przygotowania. 

Jak mawia wiele babć, kluczem do sukcesu jest ciasto. Nie powinno być twarde ani zbyt klejące. Ważne są proporcje, dodanie ciepłej wody i energiczne zagniatanie ciasta. Kolejnym wyznacznikiem jest farsz. Dobrze podsmażona kapusta i własnoręcznie nazbierane grzyby to połączenie idealne. Pierogi hojnie nadziane wymagają starannego zlepienia, a dodatkowe zdobienia takie jak falbanka lub warkoczyk zapunktują wśród gości i sprawią, że danie będzie nie tylko smaczne, ale i zjawiskowe. 

Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Przepis babci na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • przegotowana, gorąca woda.

Farsz na pierogi:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 70 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • liść laurowy, 
  • szczypt cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dzień przed przygotowania pierogów moczymy grzyby w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie przekładamy je wraz z zalewą do garnka i gotujemy przez kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzamy i drobno siekamy. 
  2. Kolej na kapustę - kiszonkę odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę (warzywo należy kontrolować, jeśli wcześniej zmięknie, skracamy czas gotowania). Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie siekamy, łączymy z grzybami i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy ciasto na pierogi - mąkę przesiewamy do miski, wbijamy żółtko, solimy i stopniowo wlewamy wodę - siekamy nożem i energicznie zagniatamy, by powstała sprężysta kula. Ciasto dzielimy na dwie lub cztery części (przykrywamy ściereczką), każdą rozwałkowujemy do uzyskania cienkiej warstwy. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy sporą porcję farszu. 
  4. Kolejnym krokiem jest lepienie pierogów. Brzegi dokładnie sklejamy, tak by farsz nie był między łączeniami. Ozdabiamy warkoczykiem, falbanką lub ozdabiamy widelcem. 
  5. Pierogi gotujemy od razu po przygotowaniu lub mrozimy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA