Pierogi z grzybami to nieodłączny element w świątecznym menu. Czy to pierogi z pieczarkami czy też pierogi z grzybami suszonymi - każde z nich mają swój unikatowy smak i odpowiednio przygotowane zagoszczą w sercach bliskich. Możesz do grzybowego farszu dodać kapusty, sera czy ziemniaków, lub równie dobrze skupić się przede wszystkim na czystej, grzybowej nucie. Z pewnością ich smak sprawi, że wszystkim degustatorom aż uszy będą się trzęsły. No i nie bez powodu wspomniane "uszy", gdyż to właśnie od nich zaczyna się historia pieroga.
W III wieku naszej ery w Chinach delikatne mięso z dodatkiem pikantnej papryczki chili i ziół zawinięte w mięciutkie ciasto zlepione na kształt ucha miało stać się lekiem na ból ucha. Kiedy potrawa trafiła do Europy, a konkretnie na Ruś, stała się nieodłącznym daniem przy obrzędach, które miały przywoływać dobre, a odganiać złe duchy. Same zaś grzyby symbolizują zdrowie, a kapusta, która również występuje w pierogach z grzybami lub jest osobnym daniem, jest symbolem odrodzenia.
Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego świątecznego dania. Zdjęcie ilustracyjne istock / gpointstudio
Zarówno pierogi z grzybami leśnymi, jak i pierogi z pieczarkami można przyrządzić w ten sam sposób. Z tym, że leśne grzyby lepiej jest na początku ugotować, a z pieczarkami nie musisz tego robić. Każdy rodzaj grzybów to inny smak, bardziej delikatny, maślany, słodki, gorzki. Wybierz te, które lubisz najbardziej. Jeśli jednak nie wiesz, na jakie się zdecydować, podpowiadamy, że najlepsze są te z kurkami.
Z łatwością możesz również zrobić pierogi z suszonych grzybów. Te również będą wymagały gotowania, podobnie jak kurki czy inne świeże leśne grzyby. Cała reszta należy do Twojej kreatywności. W poniższym przepisie polecamy dodanie do farszu z grzybów sera topionego.
Pierogi z pieczarkami, kurkami czy innymi grzybami leśnymi nie mogą obyć się bez ciasta. To ono jest kluczem do przygotowania wyśmienitej potrawy. Oto sprawdzona receptura, która nigdy Cię nie zawiedzie.
Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400-500 ml ciepłej wody
Farsz: 350 g grzybów, 150 g serka topionego śmietankowego lub z ziołami, cebula, 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zobacz też: Wigilijne pierogi Okrasy podawane są z owocami. To danie musi pojawić się na świątecznym stole