Pierogi wigilijne z kapustą to tradycja sama w sobie. Bez nich nie wyobrażamy sobie świątecznej wieczerzy. Na temat wigilijnych pierogów z kapustą i z grzybami krąży wiele teorii. Jedni wolą suszone grzyby, jeszcze te samodzielnie znalezione podczas jesiennych spacerów, inni sklepowe, proste w przygotowaniu pieczarki. Jedni reflektują kapustę biała, świeżą i bogato przyprawioną, a inni preferują kiszoną, ale z równie dużą ilością przypraw. Są także i ci, którzy wolą pierogi z kapustą bez grzybów, lub miłośnicy grzybów, które wystarczą w farszu w zupełności i bez towarzystwa kapusty. No i cóż, stety lub niestety znajdą się także osoby, które zdecydowanie są fanami klasycznych, ruskich czy jeszcze innych wersji, a pierogi z kapustą i grzybami nie są w stanie ich przekonać. Jeśli masz czas, możesz przygotować kilka rodzajów pierogów. Możesz je ulepić wcześniej i zamrozić, by jedynie szybko ugotować je przed samą wigilią. W tym artykule jednak dowiesz się, jak przygotować te z nadzieniem grzybowo-kapuścianym lub ewentualnie jedynie kapuścianym.
Wigilia to czas spędzany z rodziną. By zaoszczędzić trochę czasu, zintegrować bliskich i nie zanudzić ich w oczekiwaniu na kanapie na rozpoczęcie wieczerzy, możesz zaproponować im współpracę, jeśli mimo wszystko zdecydujesz się ulepić pierogi świeżo przed uroczystością.
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą nie jest skomplikowany, ale jego przygotowanie wymaga czasu.
Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki pszennej, 2 małe jajka, 1,5 szklanki wody, 3 łyżeczki soli
Składniki na farsz: kilogram kiszonej kapusty (jeśli farsz ma być bez grzybów to 1,5 kg), 0,3 kg suszonych grzybów, 3 cebule, szczypta soli i ulubionych przypraw
Dodatkowo: odrobina masła lub oleju
Przygotowanie:
Przepis nie jest większym problemem. A w zasadzie jest nawet mniejszym problemem, gdyż nie musisz poświęcać czasu na przygotowanie grzybów. Potrzebujesz jedynie większą ilość kapusty, którą gotujesz według powyższego przepisu tylko w zwykłej wodzie, do której wedle gustu i dla polepszenia walorów smakowych możesz dodać kostkę smaku. Dla pozostania przy idei bezmięsnej wigilii może to być bulionowa kostka warzywna.
Gotowanie pierogów z kapustą również nie różni się niczym od gotowania tych z kapustą i grzybami. Gotowe danie zaś możesz podać z czerwonym barszczem lub równie tradycyjną i poważaną zupą grzybową. Jeżeli są wykrajane od kieliszka, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zalać wybraną zupą i zaserwować jako uszka.
Zobacz też: Pierogi z grzybami tak dobre, że zagoszczą w Twoim menu nie tylko od święta!