• Link został skopiowany

Pierogi wigilijne z kapustą, za których smakiem szybko zatęsknisz

Pierogi wigilijne z kapustą to obowiązkowe wigilijne danie. Jest proste w przygotowaniu, jednak czasochłonne. Nic więc dziwnego, że w niektórych domach pojawiają się jedynie raz do roku, w ten wyjątkowy wieczór. Sprawdź, jak je przygotować, by bliscy szybko zdążyli za nimi zatęsknić?
Pierogi / zdj. ilustracyjne
Peredniankina / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Pierogi z grzybami i kapustą. Smakowite danie nie tylko na wigilię!

Pierogi wigilijne z kapustą to tradycja sama w sobie. Bez nich nie wyobrażamy sobie świątecznej wieczerzy. Na temat wigilijnych pierogów z kapustą i z grzybami krąży wiele teorii. Jedni wolą suszone grzyby, jeszcze te samodzielnie znalezione podczas jesiennych spacerów, inni sklepowe, proste w przygotowaniu pieczarki. Jedni reflektują kapustę biała, świeżą i bogato przyprawioną, a inni preferują kiszoną, ale z równie dużą ilością przypraw. Są także i ci, którzy wolą pierogi z kapustą bez grzybów, lub miłośnicy grzybów, które wystarczą w farszu w zupełności i bez towarzystwa kapusty. No i cóż, stety lub niestety znajdą się także osoby, które zdecydowanie są fanami klasycznych, ruskich czy jeszcze innych wersji, a pierogi z kapustą i grzybami nie są w stanie ich przekonać. Jeśli masz czas, możesz przygotować kilka rodzajów pierogów. Możesz je ulepić wcześniej i zamrozić, by jedynie szybko ugotować je przed samą wigilią. W tym artykule jednak dowiesz się, jak przygotować te z nadzieniem grzybowo-kapuścianym lub ewentualnie jedynie kapuścianym.

Wigilia to czas spędzany z rodziną. By zaoszczędzić trochę czasu, zintegrować bliskich i nie zanudzić ich w oczekiwaniu na kanapie na rozpoczęcie wieczerzy, możesz zaproponować im współpracę, jeśli mimo wszystko zdecydujesz się ulepić pierogi świeżo przed uroczystością.

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą. Sprawdzona receptura 

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą nie jest skomplikowany, ale jego przygotowanie wymaga czasu.

Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki pszennej, 2 małe jajka, 1,5 szklanki wody, 3 łyżeczki soli

Składniki na farsz: kilogram kiszonej kapusty (jeśli farsz ma być bez grzybów to 1,5 kg), 0,3 kg suszonych grzybów, 3 cebule, szczypta soli i ulubionych przypraw

Dodatkowo: odrobina masła lub oleju

Zobacz wideo Drożdżowe pierogi gotowe do drogi

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy przygotować dzień wcześniej, aby do farszu były odpowiednio zmiękczone. Na początek dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Pokrój drobno i zalej wodą. Następnie zostaw je pod przykryciem najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia zagotuj grzyby i trzymaj je na ogniu, do momentu aż zmiękną. Dopraw je solą i pieprzem i jeszcze chwilę pomieszaj na ogniu. Następnie odcedź grzyby, pozostawiając wywar. Przyda się on do zagotowania kapusty.
  3. Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, przepłucz ją lekko, jednak nieprzesadnie by nie pozbawić jej smaku. Następnie wrzuć ją do wywaru po grzybach, skrój cebulę i zagotuj wszystko do miękkości. W czasie gotowania możesz również dosypać kminu. Ugotowaną kapustę z cebulą odsącz z nadmiaru płynu i wymieszaj z grzybami. Możesz je jeszcze dowolnie przyprawić. Aby farsz był naprawdę drobny, przepuść go przez maszynkę do mielenia mięsne i zmiel na najdrobniejszych oczkach.
  4. Farsz odstaw do przestygnięcia i zajmij się przygotowaniem ciasta.
  5. Wymieszaj składniki na ciasto i ugniataj je przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż je do miski, przykryj, by nie wyschło i zostaw na kolejne 15 minut, by trochę "odpoczęło". Następnie podziel je na kilka mniejszych porcji. Całość pozostaw pod przykryciem, a pojedyncze części rozwałkowuj na grubość około 3 milimetrów i wykrawaj kółka wedle uznania przy pomocy kieliszka, szklanki, etc.
  6. Przed nałożeniem farszu możesz lekko rozciągnąć ciasto w palcach, by nie było idealnym kręgiem i tym samym robiąc nieco więcej miejsca dla farszu. Nakładaj farsz łyżeczką i sklejaj pierogi tak, by wewnątrz nie zostało powietrze.
  7. Wrzuć pierogi do gotującej się, osolonej wody. Tu przyda się część przygotowanego masła lub oleju. Jeśli dodasz go odrobinę, pierogi nie będą się sklejać w trakcie gotowania.
  8. Od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, poczekaj jeszcze około 2-3 minut, a następnie przełóż je łyżką cedzakową do półmiska i jeszcze raz na wszelki wypadek skrop olejem.

Pierogi na wigilię: z samymi grzybami czy też z kapustą?

Przepis nie jest większym problemem. A w zasadzie jest nawet mniejszym problemem, gdyż nie musisz poświęcać czasu na przygotowanie grzybów. Potrzebujesz jedynie większą ilość kapusty, którą gotujesz według powyższego przepisu tylko w zwykłej wodzie, do której wedle gustu i dla polepszenia walorów smakowych możesz dodać kostkę smaku. Dla pozostania przy idei bezmięsnej wigilii może to być bulionowa kostka warzywna.

Gotowanie pierogów z kapustą również nie różni się niczym od gotowania tych z kapustą i grzybami. Gotowe danie zaś możesz podać z czerwonym barszczem lub równie tradycyjną i poważaną zupą grzybową. Jeżeli są wykrajane od kieliszka, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zalać wybraną zupą i zaserwować jako uszka.

Zobacz też: Pierogi z grzybami tak dobre, że zagoszczą w Twoim menu nie tylko od święta!

Więcej o: