Więcej smacznych przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Poza tradycyjnymi dwunastoma daniami wigilijnymi warto w te święta przygotować także gołąbki bazujące na kaszy i grzybach. Smak rodem z Lubelszczyzny docenią nawet najbardziej wymagający goście. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie i najlepszej jakości składniki.
Tradycyjne gołąbki wigilijne to bożonarodzeniowy must have
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to specjał z terenów Lubelszczyzny. Klasyczne danie jarskie to kwintesencja smaków i aromatów. Zawdzięczamy to leśnym grzybom, kapuście i przepysznej kaszy gryczanej. Połączenie tych składników daje rewelacyjny efekt, który rozpływa się w ustach. Całość gotowana w bulionie z dodatkiem przypraw nabierze charakteru.
Kluczowe jest także gotowanie - dno naczynia należy wyłożyć liśćmi kapusty, by uniknąć przypaleń. Całość zalewamy aromatycznym bulionem z dodatkiem kminku ziela angielskiego i liści laurowych. Brak pośpiechu i minimum godzinne gotowanie nada całości smaku i sprawi, że gołąbki będą soczyste i przepyszne.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Przepis na wigilijne gołąbki z gryką i grzybami
Składniki:
- średniej wielkości główka kapusty,
- 450 g kaszy gryczanej,
- 500 g suszonych leśnych grzybów,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- masło klarowane,
- pęczek koperku,
- łyżka suszonego majeranku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Następnie gotujemy kapustę, aż liście zmiękną. Odcedzamy i przy pomocy noża ściągamy delikatnie liście - układamy jeden na drugim i wycinamy twarde części.
- Przygotowujemy farsz - obieramy cebulę i czosnek. Drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy wcześniej namoczone, obgotowane i posiekane grzyby.
- Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Podsmażoną cebulę i grzyby przekładamy do miski, łączymy z kaszą. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i drobno posiekanym koperkiem.
- Przechodzimy do zawijania - na każdy liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu. Boki liści składamy do środka i ciasno zawijamy.
- Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty, a na nich gołąbki. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy na średniej mocy palnika pod przykryciem przez około godzinę.
- Innym wariantem jest zapiekanie gołąbków w pierniku. Wówczas liście układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy gołąbki i zalewamy bulionem z dodatkiem przypraw. Pieczemy pod folią w 200 stopniach przez około 40 minut.