Tradycyjne gołąbki wigilijne. Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów zawiń w aromatyczne liście kapusty

Gołąbki wigilijne przygotowane w tradycyjnej odsłonie kradną serca domowników i gości. Poza aromatycznym farszem, bazującym na kaszy gryczanej i grzybach, ważne jest także zawijanie i późniejsze gotowanie w bulionie. Dzięki tym metodom uzyskamy prawdziwy smak rodem z Lubelszczyzny.

Więcej smacznych przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Poza tradycyjnymi dwunastoma daniami wigilijnymi warto w te święta przygotować także gołąbki bazujące na kaszy i grzybach. Smak rodem z Lubelszczyzny docenią nawet najbardziej wymagający goście. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie i najlepszej jakości składniki. 

Tradycyjne gołąbki wigilijne to bożonarodzeniowy must have 

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to specjał z terenów Lubelszczyzny. Klasyczne danie jarskie to kwintesencja smaków i aromatów. Zawdzięczamy to leśnym grzybom, kapuście i przepysznej kaszy gryczanej. Połączenie tych składników daje rewelacyjny efekt, który rozpływa się w ustach. Całość gotowana w bulionie z dodatkiem przypraw nabierze charakteru. 

Kluczowe jest także gotowanie - dno naczynia należy wyłożyć liśćmi kapusty, by uniknąć przypaleń. Całość zalewamy aromatycznym bulionem z dodatkiem kminku ziela angielskiego i liści laurowych. Brak pośpiechu i minimum godzinne gotowanie nada całości smaku i sprawi, że gołąbki będą soczyste i przepyszne. 

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Przepis na wigilijne gołąbki z gryką i grzybami

Składniki: 

  • średniej wielkości główka kapusty,
  • 450 g kaszy gryczanej,
  • 500 g suszonych leśnych grzybów,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • masło klarowane,
  • pęczek koperku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i czarny pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Następnie gotujemy kapustę, aż liście zmiękną. Odcedzamy i przy pomocy noża ściągamy delikatnie liście - układamy jeden na drugim i wycinamy twarde części. 
  2. Przygotowujemy farsz - obieramy cebulę i czosnek. Drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy wcześniej namoczone, obgotowane i posiekane grzyby. 
  3. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
  4. Podsmażoną cebulę i grzyby przekładamy do miski, łączymy z kaszą. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i drobno posiekanym koperkiem. 
  5. Przechodzimy do zawijania - na każdy liść kapusty nakładamy solidną porcję farszu. Boki liści składamy do środka i ciasno zawijamy. 
  6. Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty, a na nich gołąbki. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy na średniej mocy palnika pod przykryciem przez około godzinę. 
  7. Innym wariantem jest zapiekanie gołąbków w pierniku. Wówczas liście układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy gołąbki i zalewamy bulionem z dodatkiem przypraw. Pieczemy pod folią w 200 stopniach przez około 40 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.