Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ucieka spod wałka? Trik z miską sprawi, że pierogi zrobisz szybko i bez wysiłku

Jeśli na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi przechodzi cię dreszcz i boisz się, ze znowu ciasto będzie twarde i ciężkie do wałkowania, możesz się uspokoić. Ciasto na pierogi idealne istnieje i siedzie spokojnie pod gorącą miską. Dlaczego pod miską? Ten trik powinna znać każda osoba, która lubi pierogi i uszka.

Więcej sposobów na ułatwienie sobie pracy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto na pierogi to chyba jeden z łatwiejszych przepisów, ale niestety tylko w teorii. Dziś z chęcią zdradzimy sekrety idealnego ciasta na pierogi i jeden trik, który sprawdzi się zarówno przy pierogach i uszkach, ale także przy cieście drożdżowym. Chodzi i włożenie kulki ciasta pod miskę, która nagrzała się w piekarniku. Ten trik sprawi, że ciasto na pierogi będzie delikatne, miękkie i da się z łatwością wałkować. Nie mniej ważny jest przepis - im prościej, tym lepiej. Jeśli chcesz szybko i łatwo uporać się z pierogami, lepiej nie dodawaj jajka. Chyba że masz dużo siły do wałkowania, ponieważ jajko utwardza ciasto. 

Ciasto na pierogi - łatwy i prosty przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 1 szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • szczypta drobnej soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj ją z odrobiną drobnej soli. To ważne, ponieważ gruboziarnista sól może przerwać ciasto, przez co farsz podczas gotowania wypłynie.
  2. Do mąki stopniowo wlewaj wodę z olejem i ostrożnie zbieraj mąkę do środka, by wyczuć, ile wody potrzeba. 
  3. Zacznij zagniatać ciasto i kiedy uzyskasz już gładką i elastyczną kulę, przykryj ją szklaną lub blaszaną miską nagrzaną w piekarniku.
  4. Ciasto trzymaj pod miską, aż ta całkiem wystygnie. Następnie podziel ciasto na części, cienko rozwałkuj i wycinaj kółeczka. Każde z nich napełnij farszem i szczelnie zalep.
Więcej o: