-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ucieka spod wałka? Trik z miską sprawi, że pierogi zrobisz szybko i bez wysiłku
Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ucieka spod wałka? Trik z miską sprawi, że pierogi zrobisz szybko i bez wysiłku
Jeśli na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi przechodzi cię dreszcz i boisz się, ze znowu ciasto będzie twarde i ciężkie do wałkowania, możesz się uspokoić. Ciasto na pierogi idealne istnieje i siedzie spokojnie pod gorącą miską. Dlaczego pod miską? Ten trik powinna znać każda osoba, która lubi pierogi i uszka.
Więcej sposobów na ułatwienie sobie pracy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierogi to chyba jeden z łatwiejszych przepisów, ale niestety tylko w teorii. Dziś z chęcią zdradzimy sekrety idealnego ciasta na pierogi i jeden trik, który sprawdzi się zarówno przy pierogach i uszkach, ale także przy cieście drożdżowym. Chodzi i włożenie kulki ciasta pod miskę, która nagrzała się w piekarniku. Ten trik sprawi, że ciasto na pierogi będzie delikatne, miękkie i da się z łatwością wałkować. Nie mniej ważny jest przepis - im prościej, tym lepiej. Jeśli chcesz szybko i łatwo uporać się z pierogami, lepiej nie dodawaj jajka. Chyba że masz dużo siły do wałkowania, ponieważ jajko utwardza ciasto.
Ciasto na pierogi - łatwy i prosty przepis
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 1 szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody
- szczypta drobnej soli
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj ją z odrobiną drobnej soli. To ważne, ponieważ gruboziarnista sól może przerwać ciasto, przez co farsz podczas gotowania wypłynie.
- Do mąki stopniowo wlewaj wodę z olejem i ostrożnie zbieraj mąkę do środka, by wyczuć, ile wody potrzeba.
- Zacznij zagniatać ciasto i kiedy uzyskasz już gładką i elastyczną kulę, przykryj ją szklaną lub blaszaną miską nagrzaną w piekarniku.
- Ciasto trzymaj pod miską, aż ta całkiem wystygnie. Następnie podziel ciasto na części, cienko rozwałkuj i wycinaj kółeczka. Każde z nich napełnij farszem i szczelnie zalep.