Ile czasu można trzymać sałatkę jarzynową w lodówce? Oto jak długo nadaje się do jedzenia po zrobieniu

Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą, która gości na polskich stołach podczas różnych świąt. Niektórzy robią ją również na co dzień. To, czy szybko się zepsuje, jest uzależnione głównie od składników, z jakich ją zrobimy.

Sałatka jarzynowa to jedna z podstawowych potraw, które przygotowuje się na święta. Dobrze przyprawiona stanowi smakowity element na bożonarodzeniowym stole. Czas, przez jaki sałatka jarzynowa będzie świeża, zależy przede wszystkim od produktów, których użyjemy do jej przygotowania. Zwykle można ją jeść przez około tydzień od jej przyrządzenia. 

Zobacz wideo

Lepiej zrobić mniejszą ilość sałatki na święta - dzięki temu unikniemy marnowania żywności 

Warto mieć na uwadze, że podczas świąt często szykuje się wiele różnych potraw, które stoją na stołach przez kolejnych kilka dni. Z tego powodu lepiej nie robić gigantycznych ilości sałatki jarzynowej, potrawy na bazie majonezu szybko się bowiem psują. Łatwo jest jednak przekonać się, czy sałatka się nie zepsuła. Wystarczy ją powąchać i skosztować. Jeżeli ma "podejrzany" smak lub zapach, lepiej będzie jej już nie jeść.

Sałatka zachowa świeżość na dłużej, jeśli zrobimy ją bez cebuli i jajek

Zazwyczaj sałatkę jarzynową można jeść przez kilka dni od przygotowania. Jeżeli zrobimy ją z jajkami i cebulą, prawdopodobnie jej termin przydatności do spożycia się skróci, ponieważ właśnie te produkty psują się najszybciej. Poza tym sałatka powinna być przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu czy w słoiku. Warto dodać, że sałatka jarzynowa zwykle przegryza się po dwóch lub trzech dniach od przygotowania. Dopiero wtedy uzyskuje właściwy smak, dlatego lepiej jest ją zrobić dzień lub dwa przed świętami.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: