Golonka będzie kapitalna! Wystarczy trzymać się tych kilku zasad, a wyjdzie perfekcyjnie miękka

Jeśli chcesz przygotować idealną golonkę, warto skorzystać z naszego przepisu. Kluczem do właściwego smaku jest dobranie odpowiednich przypraw, które dodadzą jej przepięknego aromatu. Przedstawiamy recepturę, z którą wyjdzie wyśmienita.

Golonka należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jej przygotowanie może zająć sporo czasu, jednak doskonały smak rekompensuje czas poświęcony na wszystkie przygotowania. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy, oregano i majeranek.

Zobacz wideo

Przepis na golonkę wieprzową. Danie, które doda energii zimą

Składniki:

  • kilogram golonki wieprzowej,
  • duża pietruszka w korzeniu,
  • dwie duże marchewki,
  • por,
  • kawałek selera,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • duża cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • goździki,
  • oregano,
  • majeranek,
  • pieprz cayenne.

Golonkę zrobisz w kilku krokach. Doskonały smak uzyskasz dodając do niej odpowiednich przypraw

Upieczona golonka będzie komponowała się świetnie z kiszonymi ogórkami, pieczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką. Można podawać ja z sosem pomidorowym albo z sosem czosnkowo-cebulowym powstałym z wywaru z pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Zalej je wodą i gotuj przez około piętnaście minut. Dodaj soli i włóż golonkę do gotującego się wywaru. Gotuj całość przez czterdzieści minut.
  2. Nastaw piekarnik na 190 st. C. Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego cebulę i ząbki czosnku. Ugotowaną golonkę natrzyj przyprawami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dolej do niego półtorej szklanki wywaru z gotowania golonki.
  3. Piecz golonkę przez około półtorej godziny bez przykrycia. Co jakiś czas podlewaj ją wywarem.
  4. Kiedy golonka się upiecze, sos przetrzyj przez sitko razem z czosnkiem i cebulą.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.