Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zimne przekąski i tradycyjne przystawki to nieodzowny element imprez i sylwestrowej nocy. Wówczas królują wytrawne sery, wędliny, fikuśne sałatki, koreczki i smakołyki bazujące na cieście francuskim. Warto wyróżnić także specjały z ryb, a prawdziwą klasyką są spektakularne śledzie pod pierzynką.
Śledzie pod pierzynką - klasyka w oryginalnym wydaniu
Rybne przystawki to synonim eleganckich imprez, świąt i rodzinnych spotkań. Chociaż zazwyczaj na stołach królują śledzie w śmietanie czy occie, rolmopsy, tatary czy wędzone gatunki warto nieco zaszaleć i przygotować coś znacznie bardziej efektownego. Mowa tu o śledziach pod pierzynką, które wyróżniają się spektakularnymi warstwami z buraków, ziemniaków, ryb i jajek. Takie połączenie daje niemalże perfekcyjny efekt, a estetyczne podanie dodatkowo wzbogaca rarytas.
Kluczem w przygotowaniu śledzi pod pierzynką są oczywiście dobrej jakości ryby - warto wybrać matiasy lub à la matiasy w oleju. Kolejnym ważnym składnikiem i jednocześnie jedną z warstw są ugotowane buraki. Z kolei rolę spoiwa pełnie kremowy majonez - najlepiej ten domowy, jednak ulubiona marka także się sprawdzi. Najważniejsza jest jednak ostatnia warstwa, czyli jajeczna pierzynka, która skusi gości do spróbowania tego zjawiskowego przysmaku.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Przepis na sylwestrowe śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 8 filetów śledzi matias w oleju,
- 2 średnie i ugotowane buraki,
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule.
- 3 ugotowane jajka,
- 600 g majonezu domowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Na wstępnie warto podkreślić, że sałatkę można przygotować na kilka sposobów. Pierwsza opcja zakłada podanie w dużej szklanej misie, która ładnie wyeksponuje wszystkie warstwy. Z kolei innym wariantem jest przygotowanie pojedynczych porcji w salaretkach, kieliszkach czy pucharkach. Poniżej prezentujemy jedną dużą porcję.
- Ugotowane buraki kroimy w równą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywo przekładamy na dno naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy.
- Następnie nakładamy warstwę majonezu. Tą z kolei pokrywamy ugotowanymi i startymi ziemniakami. Całość równamy i ponownie smarujemy majonezem. Wierzch skrapiamy cytryną, posypujemy natką i ponownie doprawiamy.
- Kolejna warstwa to pokrojone i skropione cytryną śledzie. Ryby posypujemy poszatkowaną cebulą, doprawiamy.
- Ostatnimi warstwami są kolejno: majonez - starte na tarce jaja i dekoracja z pietruszki.
- Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do lodówki i pozostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.