Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zimne przekąski i tradycyjne przystawki to nieodzowny element imprez i sylwestrowej nocy. Wówczas królują wytrawne sery, wędliny, fikuśne sałatki, koreczki i smakołyki bazujące na cieście francuskim. Warto wyróżnić także specjały z ryb, a prawdziwą klasyką są spektakularne śledzie pod pierzynką.
Rybne przystawki to synonim eleganckich imprez, świąt i rodzinnych spotkań. Chociaż zazwyczaj na stołach królują śledzie w śmietanie czy occie, rolmopsy, tatary czy wędzone gatunki warto nieco zaszaleć i przygotować coś znacznie bardziej efektownego. Mowa tu o śledziach pod pierzynką, które wyróżniają się spektakularnymi warstwami z buraków, ziemniaków, ryb i jajek. Takie połączenie daje niemalże perfekcyjny efekt, a estetyczne podanie dodatkowo wzbogaca rarytas.
Kluczem w przygotowaniu śledzi pod pierzynką są oczywiście dobrej jakości ryby - warto wybrać matiasy lub à la matiasy w oleju. Kolejnym ważnym składnikiem i jednocześnie jedną z warstw są ugotowane buraki. Z kolei rolę spoiwa pełnie kremowy majonez - najlepiej ten domowy, jednak ulubiona marka także się sprawdzi. Najważniejsza jest jednak ostatnia warstwa, czyli jajeczna pierzynka, która skusi gości do spróbowania tego zjawiskowego przysmaku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!