Ciasto francuskie. Przepisy na słone i słodkie przekąski. Smaczne, lekkie i pełne subtelności

Ciasto francuskie to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, z którego można wykonać wiele potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Przedstawiamy przepisy, z którymi będziecie mogli przygotować przekąski karnawałowe.

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne - można z niego przygotowywać potrawy słone i słodkie. Podajemy przykładowe przepisy, z którymi zrobicie przesmaczne karnawałowe przekąski. Ich wykonanie nie jest trudne, a smak zachwyci wasze podniebienia.

Zobacz wideo

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • jajko,
  • około 100 g sera feta,
  • mozzarella,
  • szczypiorek,
  • oregano, 
  • suszony czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Szpinak podgrzej na patelni aż zmięknie.
  2. Nastaw piekarnik na 200 st. C. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia.
  3. Rozłóż ciasto francuskie na desce. Rozsmaruj na nim roztrzepane jajko.
  4. Posyp rozłożone ciasto pokruszonym serem feta, posiekanym szczypiorkiem. Dodawaj niewielkie porcje szpinaku. Dopraw nadzienie oregano, suszonym czosnkiem, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. 
  5. Zawijaj roladę i pokrój ją na plastry. Ślimaki układaj na blaszce z papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez około pół godziny aż ciasto francuskie będzie miało złoty kolor.

Ciastka francuskie z budyniem. Przepisy na karnawałowe przekąski

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • dwie szklanki mleka,
  • brzoskwinie konserwowe,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Zrób budyń według wskazówek podanych na opakowaniu.
  2. Podziel ciasto francuskie na kilka prostokątów. Zrób w połowie z nich po pięć nacięć.
  3. Rozgrzej piekarnik na 220 st. C.
  4. Nakładaj na nieponacinane fragmenty ciasta budyń i brzoskwinie. Przykryj naciętymi kawałkami ponakładane nadzienie. Zlep brzegi ciasta.
  5. Ciastka układaj na blasze z papierem do pieczenia. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika na kwadrans. Ciastka powinny się zarumienić.
  6. Na koniec można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.