Róże karnawałowe - prosty i szybki przepis z trzech składników. Rzuć wałek w kąt i już rozgrzewaj piekarnik

Róże karnawałowe to obok pączków i faworków najczęściej robione łakocie w polskich domach z okazji tłustego czwartku. Dziś mamy dla was przepis na róże karnawałowe w wersji rach-ciach. Jak je zrobić? Wałek i garnek z olejem nie będą potrzebne.

Więcej przepisów na łakocie karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Róże karnawałowe z tego przepisu są nie tylko pyszne i delikatne, ale szybkie w przygotowaniu. Co więcej - są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu jak te z ciasta faworkowego, więc śmiało możesz jeść, ile dusza zapragnie. Jak zrobić szybkie róże karnawałowe? Podstawą będzie gotowe ciasto francuskie, które kupisz w każdym sklepie.

Szybkie róże karnawałowe - przepis

Składniki:

  • 2 - 3 opakowania ciasta francuskiego, w zależności, ile chcesz mieć ciasteczek
  • cukier puder do dekoracji
  • ulubiony dżem lub marmolada 

Sposób wykonania:

  1. Blaty gotowego ciasta francuskiego delikatnie rozwiń. Przygotuj trzy okrągłe naczynia o różnej średnicy, by za ich pomocą wycinać płatki różyczek. 
  2. Każde kółeczko natnij kilka razy nożem, zachowując środek. Następnie okładaj kółeczka jeden na drugim, lekko dociskając środek. Możesz także delikatnie wywinąć poszczególne płatki.
  3. Na środku każdego ciasteczka połóż pół łyżeczki ulubionej marmolady. Następnie ułóż je na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  4. Róże z ciasta francuskiego piecz przez ok. 15 minut. Po upieczeniu udekoruj je cukrem pudrem. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje różyczki były słodsze, przed wstawieniem do piekarnika lekko oprósz je szczyptą cynamonu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.