Więcej smacznych i zdrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Noworoczna dieta wcale nie musi być nudna i pozbawiona koloru. Wystarczą zdrowe nawyki i odruch sięgania po dobrej jakości produkty. Efektem może być pyszna i lekka sałatka z kaszą, serem feta i warzywami. Przygotujesz ją zaledwie w 10 minut, a efekt podbije serca domowników!
Sałatka z kaszą i warzywami, czyli zdrowe nawyki w nowym roku
Siłownie pękają w szwach, w sklepach widać popyt na dietetyczną żywność, a sieć zalana jest fit przepisami. Jest to efek noworocznych postanowień, które w dużej mierze dotyczą zdrowego stylu życia i nowych nawyków w odżywianiu. Jeśli jednak entuzjazm powoli gaśnie, a restrykcyjne posiłki nie dają ci satysfakcji, sięgnij po przepis na lekką, zdrową i obłędnie smaczną sałatkę bazującą na kaszy, zieleninie, kolorowych warzywach i serze feta.
Kluczem do sukcesu jest forma podania. Składniki warto drobno i estetycznie pokroić, dzięki czemu całość da smaczny i przyjemny dla oka efekt. Ważne są także same produkt oraz sos przygotowany z miodu, oliwy, soku z cytryny i musztardy. Smak to nie jedyna zaleta, przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niespełna 10 minut.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Przepis na lekką i zdrową sałatkę z kuskusem
Składniki:
- pół szklanki kuskusu,
- miks młodych liści (rukola, botwinka, szpinak, roszponka),
- pomidor,
- ogórek,
- mała puszka cieciorki,
- pół cebuli czerwonej,
- pół pęczka pietruszki,
- kilka liści mięty,
- ser feta,
- łyżeczka miodu i musztardy,
- dwie łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- pieprz grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Młode liście drobno szatkujemy.
- Cebulę, ogórka i pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do miski z zieleniną. Dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę i pokruszony ser feta.
- Siekamy miętę i pietruszkę - dodajemy do warzyw razem z kaszą kuskus.
- Przechodzimy do przygotowania sosu - łączymy oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i przelewamy na sałatkę. Na koniec oprószamy grubo mielonym pieprzem.
- Tak przygotowaną sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
- Wskazówka - warto podawać świeżo przygotowaną sałatkę. Jeśli odstawimy ja do lodówki, składniki puszczą sok i efekt będzie znacznie mniej apetyczny - ucierpi na tym szczególnie kasza, nie będzie już tak sypka.