Noworoczna dieta zaczyna nudzić? Sałatka z kaszą, fetą i warzywami zrewolucjonizuje codzienny jadłospis

Połowa stycznia już za nami, co za tym idzie, zapał do postanowień mija, a restrykcyjna dieta zaczyna nudzić. Warto jednak pozostać przy zdrowym odżywianiu i wprowadzić do domowego menu przepis na sałatkę z kaszą, warzywami i serem feta. Jest zdrowa, kolorowa i karmi wszystkie zmysły!

Więcej smacznych i zdrowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Noworoczna dieta wcale nie musi być nudna i pozbawiona koloru. Wystarczą zdrowe nawyki i odruch sięgania po dobrej jakości produkty. Efektem może być pyszna i lekka sałatka z kaszą, serem feta i warzywami. Przygotujesz ją zaledwie w 10 minut, a efekt podbije serca domowników!

Sałatka z kaszą i warzywami, czyli zdrowe nawyki w nowym roku

Siłownie pękają w szwach, w sklepach widać popyt na dietetyczną żywność, a sieć zalana jest fit przepisami. Jest to efek noworocznych postanowień, które w dużej mierze dotyczą zdrowego stylu życia i nowych nawyków w odżywianiu. Jeśli jednak entuzjazm powoli gaśnie, a restrykcyjne posiłki nie dają ci satysfakcji, sięgnij po przepis na lekką, zdrową i obłędnie smaczną sałatkę bazującą na kaszy, zieleninie, kolorowych warzywach i serze feta

Kluczem do sukcesu jest forma podania. Składniki warto drobno i estetycznie pokroić, dzięki czemu całość da smaczny i przyjemny dla oka efekt. Ważne są także same produkt oraz sos przygotowany z miodu, oliwy, soku z cytryny i musztardy. Smak to nie jedyna zaleta, przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niespełna 10 minut. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na lekką i zdrową sałatkę z kuskusem

Składniki: 

  • pół szklanki kuskusu, 
  • miks młodych liści (rukola, botwinka, szpinak, roszponka),
  • pomidor, 
  • ogórek,
  • mała puszka cieciorki, 
  • pół cebuli czerwonej,
  • pół pęczka pietruszki, 
  • kilka liści mięty, 
  • ser feta, 
  • łyżeczka miodu i musztardy, 
  • dwie łyżki oliwy, 
  • sok z cytryny, 
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. 
  2. Młode liście drobno szatkujemy. 
  3. Cebulę, ogórka i pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do miski z zieleniną. Dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę i pokruszony ser feta. 
  4. Siekamy miętę i pietruszkę - dodajemy do warzyw razem z kaszą kuskus. 
  5. Przechodzimy do przygotowania sosu - łączymy oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i przelewamy na sałatkę. Na koniec oprószamy grubo mielonym pieprzem.
  6. Tak przygotowaną sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu. 
  7. Wskazówka - warto podawać świeżo przygotowaną sałatkę. Jeśli odstawimy ja do lodówki, składniki puszczą sok i efekt będzie znacznie mniej apetyczny - ucierpi na tym szczególnie kasza, nie będzie już tak sypka. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.