Przy dzisiejszym tempie życia nie zawsze mamy czas, by w spokoju przygotować obiad. Wówczas najlepiej sięgać po sprawdzone i proste przepisy. W końcu proste posiłki też są pyszne, a na dodatek nie musimy godzinami stać w kuchni. Idealnym pomysłem jest przygotowani klusek leniwych.
Twaróg najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa, praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wszystko zależy od preferencji - im mniej ugnieciony twaróg, tym bardziej będzie się oddzielał od ciasta, co niektórzy bardzo lubią (a inni nienawidzą).
Do miski z ugniecionym twarogiem dodajemy dwa jajka (warto najpierw wbić je do osobnego naczynia, by sprawdzić ich świeżość), szczyptę soli oraz mąkę. Całość szatkujemy nożem lub od razu ugniatamy dłońmi. Warto mieć na uwadze, że im więcej mąki, tym kluski będą twardsze, oraz im więcej jajek, tym ciasto przed ugotowaniem będzie bardziej lejące i trudniejsze do uformowania. Z tego powodu lepiej dokładnie trzymać się przepisu.
Gdy masa jest już dobrze wyrobiona i jednolita, dzielimy ją na kilka części (wedle uznania) i formujemy w kulki (będzie nam łatwiej pracować z ciastem). W międzyczasie zagotowujemy lekko osoloną wodę w głębokim garnku. Na oprószonej mąką stolnicy każdą kulkę po kolei rolujemy dłońmi do uzyskania podłużnego wężyka z masy serowej, a następnie delikatnie go spłaszczamy. Powinien mieć szerokość około dwóch cm i grubość około centymetra. Całość kroimy pod kątem na kluski o średniej wielkości. Ich rozmiar jest kwestią upodobań kulinarnych, jednak trzeba być konsekwentnym i trzymać się jednej, konkretnej grubości, aby wszystkie kluski ugotowały się w podobnym czasie.
Kluski wrzucamy na delikatnie gotującą się, osoloną wodę. Nie należy gotować ich zbyt dużo jednocześnie, bo mogą się posklejać. Każdą partię leniwych gotujemy od dwóch do pięciu minut. Ja stosuję zasadę mojej babci, czyli po wypłynięciu jeszcze minuta gotowania. Wtedy kluseczki zawsze wychodzą wyśmienite. Z garnka wyciągamy je łyżką cedzakową i odkładamy do osobnego naczynia, by ostygły i odparowały resztki wody.
Tuż przed podaniem na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Gdy będzie już roztopione, dodajemy bułkę tartą, cukier oraz cynamon. Gotową mieszankę można wymieszać w osobnej miseczce, zanim trafi na patelnię. Wówczas bezstresowo dobierzemy proporcje składników idealnie pod swoje oczekiwania. Gdy suche produkty połączą się z masłem, wrzucamy na patelnię kluseczki leniwe i delikatnie mieszamy je z powstałą słodką masą. Można również polać kluski od razu na talerzu, jednak pierwszy sposób gwarantuje, że każda kluseczka będzie dokładnie obtoczona bułką z cukrem. Smacznego!