Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców

Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery składniki i gotowe.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na lekkie i zdrowe dania, które na dodatek smakują to prawdziwy skarb. Jedną z receptur jest kasza manna, którą niemal każdy zna z dzieciństwa. Wówczas królowała na stole na śniadaniu, czy w postaci deseru. Jak zatem ją przygotować? 

Domowa kaszka manna na mleku - lekkie śniadanie i fit deser 

Wśród domowych przepisów i receptur, które niemal każdy kojarzy z dzieciństwem, nie może zabraknąć kaszy manny. Gęsta, przygotowana na mleku i podana z sokiem owocowym lub dżemem to prawdziwy przysmak. Uwielbiają ją dzieci i dorośli za prostotę, łatwość w przygotowaniu i fenomenalny smak. Do zrobienia tego domowego rarytasu nie potrzeba wielu składników - wystarczy kasza, mleko, łyżka cukru i ulubione dodatki. Efekt? Zdrowe danie, które można podać na wiele smacznych sposobów!

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

 Kasza manna - przepis, który nigdy się nie nudzi 

Składniki: 

  • 0,5 l mleka, 
  • 40 g kaszy manny, 
  • łyżka cukru, 
  • ulubione dodatki - dżem, sok malinowy, świeże owoce. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kaszy manny jest niezwykle proste, jednak do uzyskania idealnej konsystencji i smaku niezbędne są odpowiednie proporcje. Do rondelka wlewamy mleko i ustawiamy na średniej mocy palnika. 
  2. Kolejny krokiem jest dodanie cukru i kaszy. Wszystkie składniki warto zacząć od razu mieszać. 
  3. Do mieszania warto użyć małych rozmiarów rzepaczki - to da puszysty i smaczny efekt. 
  4. Mieszamy powoli, aż masa zgęstnieje. Następnie zmniejszamy moc palnika i mieszamy jeszcze przez minutę. 
  5. Wskazówka - czas gotowania kaszy manny liczymy od nastawiania rondelka na palnik i jest to zazwyczaj łącznie nie więcej niż pięć, czy sześć minut. Inną ważną podpowiedzią jest przestroga, by nie dodawać kaszy do gotującego się nabiału - wówczas powstaną nieapetyczne grudki. 
  6. Tak przygotowaną kasze mannę podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z bananem, malinami czy borówkami. Warto dodać także sok owocowy, czy domowy dżem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA