Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na lekkie i zdrowe dania, które na dodatek smakują to prawdziwy skarb. Jedną z receptur jest kasza manna, którą niemal każdy zna z dzieciństwa. Wówczas królowała na stole na śniadaniu, czy w postaci deseru. Jak zatem ją przygotować?
Domowa kaszka manna na mleku - lekkie śniadanie i fit deser
Wśród domowych przepisów i receptur, które niemal każdy kojarzy z dzieciństwem, nie może zabraknąć kaszy manny. Gęsta, przygotowana na mleku i podana z sokiem owocowym lub dżemem to prawdziwy przysmak. Uwielbiają ją dzieci i dorośli za prostotę, łatwość w przygotowaniu i fenomenalny smak. Do zrobienia tego domowego rarytasu nie potrzeba wielu składników - wystarczy kasza, mleko, łyżka cukru i ulubione dodatki. Efekt? Zdrowe danie, które można podać na wiele smacznych sposobów!
Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]
Kasza manna - przepis, który nigdy się nie nudzi
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 40 g kaszy manny,
- łyżka cukru,
- ulubione dodatki - dżem, sok malinowy, świeże owoce.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie kaszy manny jest niezwykle proste, jednak do uzyskania idealnej konsystencji i smaku niezbędne są odpowiednie proporcje. Do rondelka wlewamy mleko i ustawiamy na średniej mocy palnika.
- Kolejny krokiem jest dodanie cukru i kaszy. Wszystkie składniki warto zacząć od razu mieszać.
- Do mieszania warto użyć małych rozmiarów rzepaczki - to da puszysty i smaczny efekt.
- Mieszamy powoli, aż masa zgęstnieje. Następnie zmniejszamy moc palnika i mieszamy jeszcze przez minutę.
- Wskazówka - czas gotowania kaszy manny liczymy od nastawiania rondelka na palnik i jest to zazwyczaj łącznie nie więcej niż pięć, czy sześć minut. Inną ważną podpowiedzią jest przestroga, by nie dodawać kaszy do gotującego się nabiału - wówczas powstaną nieapetyczne grudki.
- Tak przygotowaną kasze mannę podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z bananem, malinami czy borówkami. Warto dodać także sok owocowy, czy domowy dżem.