Korzystasz z owoców i warzyw z puszki? Pamiętaj o ważnym elemencie, który może poważnie zaszkodzić

W domowej spiżarni powinny znaleźć się nie tylko przetwory, ale też owoce i warzywa zamknięte w puszkach. Ta metoda konserwacji znacznie przyśpieszy codzienne gotowanie, a także pozwoli na smaki lata w środku zimy. Warto jednak pamiętać o ważnej zasadzie, która dotyczy żywności w metalowych opakowaniach - mowa tu o właściwym przechowywaniu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Żywność zamknięta w puszkach to nie tylko sposób na ułatwienie gotowania, ale i sprawdzony patent na zamknięcie egzotycznych smaków, po które możemy sięgnąć o dowolnej porze roku. Wśród niż można wyróżnić włoskie pomidory, azjatyckie kiełki czy tropikalne owoce. Kluczowe jest jednak przechowywanie, które może zaważyć o naszym zdrowiu. 

Produkty w metalowych puszkach Bombaż - co to znaczy i dlaczego powinniśmy na to uważać?

Owoce i warzywa z puszki - must have każdej spiżarni 

Domowe menu jest znacznie ciekawsze i kolorowe, jeśli dodajemy do niego warzywa, owoce i ciekawe dodatki. Zimą trudno o świeże smaki, na ratunek wówczas przybywa żywność zamknięta w metalowych puszkach. Długa data przydatności, łatwa dostępność, cena i użytkowe przechowywanie, które nie zabiera dużo miejsca to zalety takiego sposobu konserwacji. Wśród produktów z puszki warto wyróżnić owoce - liczi, ananas, brzoskwinie, mango czy gruszki dzięki tej metodzie konserwacji są na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku. Podobnie jest z warzywami takimi jak cieciorka, kiełki, włoskie pomidory, papryki, fasola, groszek czy kukurydza - wszystkie ekspresowo możemy dodać do dań, sałatek czy przekąsek

Warto jednak podkreślić, że kluczowe dla naszego zdrowia jest odpowiednie przechowywanie żywności w puszkach. Mowa tu zarówno o zamkniętych produktach - powinny mieć suche, zaciemnione miejsce, jak i nieeksponowane na promienie słoneczne. Znacznie istotniejsze jest jednak to, co robimy po otwarciu puszki.

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Przechowywanie żywności zamkniętej w puszkach 

Najlepszą metodą jest zużycie produktów w całości, jeśli jednak porcja jest zbyt duża, warto dodać np. groszek, kukurydzę, fasolę do sałatki z kolei owoce zjeść bez dodatków lub dodać do prostego deseru

Schody zaczynają się, gdy skusi nas pozostawienie produktu w metalowej puszce i włożenie go do lodówki - to poważny błąd, który może nam zaszkodzić. Pozostawienie jedzenia w takiej puszce naraża je na zmianę smaku, a także na przedostanie się do żywności szkodliwych substancji powstających w czasie utleniania się metalu. Warto zatem przełożyć produkt do słoika lub plastikowego pojemnika. Ten sposób jest znacznie bardziej bezpieczny dla naszego zdrowia. 

Odczarowujemy mity na temat puszki Odczarowujemy mity na temat puszki

Więcej o: