Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorąco

Czerstwy chleb to zmora niemal każdego domu. Wystarczy, że przygotowując śniadanie, ukroimy zbyt wiele kromek, które ostatecznie lądują w chlebaku. Czerstwego chleba nie musimy jednak wyrzucać. Co zrobić z suchymi resztkami?
Zobacz wideo Szokująco drogi chleb w Katarze. A po ile piwo (oczywiście 0%!) i "stejki"? Redaktor Sport.pl poszedł na zakupy

Co zrobić z czerstwego chleba? Przede wszystkim, zanim zaczniemy gotowanie, należy dokładnie obejrzeć każdą kromkę, piętkę czy bułkę. Jeśli chleb leżał zbyt długo, mogą pojawić się pierwsze oznaki zepsucia oraz pleśń. Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać tego typu pieczywa.

Czerstwy chleb. Przepis na szybką zapiekankę

Jeśli resztki chleba będą wyschnięte, ale nie rozpoczął się proces gnilny, warto wykorzystać pieczywo do przygotowania szybkiego dania na gorąco. To nie tylko sposób na niemarnowanie jedzenia, ale przede wszystkim propozycja taniego dania na kolację.

Składniki:

  • czerstwe pieczywo,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 150 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka.

Przyrządzając zapiekankę z czerstwego chleba, możemy tak naprawdę dodać wszystko, co mamy w lodówce. W ten sposób przygotujemy danie resztkowe. Świetnie sprawdzi się pokrojona w kostkę wędlina, papryka, czy cebula. Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Przepis na zapiekankę z czerstwego chleba. Sposób przygotowania

  1. Do głębokiej misy wrzucamy suche pieczywo. Zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie odsączamy zawartość miski. Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Wyciskamy ząbki czosnku. 
  3. Wszystko mieszamy. Jeśli chcemy, aby zapiekanka miała więcej dodatków, to wrzucamy je do masy. Na wierzch ucieramy żółty ser.
  4. Masę chlebową przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  5. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 st. C., ustawiając opcję góra dół.
  6. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, przed podaniem posypujemy ją natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA