Przepis na tiramisu. Robert Makłowicz dodaje składnik, który nadaje ciastu lekkości

Przepis na tiramisu często kojarzy się z ciężkim ciastem nasączonym espresso i alkoholem. Z tego względu nie każdy sięga po niego z ochotą. Robert Makłowicz zdradził jaki dodatek sprawi, że kultowy deser stanie się delikatny w smaku. Co to za produkt?
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Tiramisu to deser, który występuje pod wieloma postaciami. Jednak bez względu na formę kluczem jest krem, kakao, kawa oraz w wielu przypadkach także nieco alkoholu. Robert Makłowicz dodaje nieco pomarańczowego aromatu. Jak uzyskać taki efekt? Przepis znajdziecie poniżej.

Zagęszczasz sos mąką? Nie robisz tego źle, ale świetnie też nieZagęszczasz sos mąką? Nie robisz tego źle, ale świetnie też nie

Przepis na tiramisu Roberta Makłowicza. Dodaj nieco pomarańczy

Znany wszystkim Robert Makłowicz nieustannie zaskakuje kulinarnymi pomysłami. Swoją wiedzą i pasją dzieli się w mediach społecznościowych oraz na stworzonym kanale YouTube. Tym razem zdradził, jak przyrządzić szybkie tiramisu bez pieczenia. Zaskoczeniem dla niektórych może być fakt, iż podróżnik i krytyk kulinarny do kremu dodaje skórkę z pomarańczy, oczywiście świeżo utartą.

Składniki:

  • pół opakowania podłużnych biszkoptów,
  • serek mascarpone,
  • kieliszek likieru (najlepiej pomarańczowego),
  • skórka z ekologicznej pomarańczy (świeżo utarta),
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 250 ml świeżo parzonej kawy
  • laska wanilii,
  • sok z pomarańczy,
  • kakao,
  • szczypta soli.
 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ocet poprawi smak gotowanych ziemniakówJak ugotować ziemniaki, żeby nie były wodniste? Wypróbuj tę metodę

Tiramisu Makłowicza. Sposób przygotowania

  1. W wysokiej formie układamy podłużne biszkopty tak, aby zakrywały całe dno. 
  2. Zaparzamy kawę, słodzimy ją dwiema łyżkami cukru pudru. Zalewamy biszkopty.
  3. Przygotowujemy krem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy likier, laskę wanilii i pozostałe dwie czubate łyżki cukru pudru. Całość miksujemy.
  4. Do kremu wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i wsypujemy szczyptę soli. Mieszamy.
  5. Gotowy krem przekładamy na nasączone kawą biszkopty. Na wierzch ścieramy ponownie nieco skórki z pomarańczy.
  6. Posypujemy całość grubą warstwą kakao. 
  7. Tiramisu przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Więcej o: