Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik, a już zawsze będzie puszyste

Ciasto drożdżowe to podstawa wielu wypieków, jednak niektórzy z nas mają dość spory problem i nie potrafią upiec ciasta, które będzie smakować dobrze. Okazuje się, że na puszystość ciasta drożdżowego może z łatwością wpłynąć tylko jeden składnik. Czego użyć, by ciasto drożdżowe było puszyste jak chmurka? Odpowiadamy.

Ciasto drożdżowe w wielu domach jest absolutnym hitem. Warto jednak mieć jeden sprawdzony przepis, by unikać porażki, gdy zależy nam na tym, by ciasto było obłędnie pyszne i wszystkim smakowało. Oto trik, który sprawi, że ciasto drożdżowe zawsze będzie puszyste.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Przepis na drożdżówki

Domowe drożdżówki to wypieki najlepsze z najlepszych. Przygotowując je, warto skorzystać z receptury naszych babć, które bardzo często używały jej w swoich kuchniach. Dzięki temu będziemy pewni, że bułeczki wyjdą obłędnie pyszne. Pamiętajmy, by nie zapomnieć o dodatku octu, który sprawi, że będą puszyste jak chmurka. Oto przepis na drożdżówki, który warto znać.

Co robić, gdy ziemniaki szybko gniją? (zdjęcie ilustracyjne)Ziemniaki szybko gniją? To sprawi, że będą dobre przez całą zimę

Składniki:

  • 30 dag drożdży,
  • 500 g mąki pszennej typu 650,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • łyżka octu 9 proc.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto marchewkowe (zdjęcie ilustracyjne)Ciasto marchewkowe - przepis na lekki deser przykryty słodką pierzynką

Drożdżówki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Dodaj też łyżkę octu. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ponad godzinę, by podwoiło objętość.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj. Następnie uformuj z ciasta wałek i podziel na kilkanaście części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Wypełnij ulubionym owocowym nadzieniem lub dżemem. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na dwa kwadranse.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Więcej o: