Ciasto drożdżowe w wielu domach jest absolutnym hitem. Warto jednak mieć jeden sprawdzony przepis, by unikać porażki, gdy zależy nam na tym, by ciasto było obłędnie pyszne i wszystkim smakowało. Oto trik, który sprawi, że ciasto drożdżowe zawsze będzie puszyste.
Zobacz wideo
Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Przepis na drożdżówki
Domowe drożdżówki to wypieki najlepsze z najlepszych. Przygotowując je, warto skorzystać z receptury naszych babć, które bardzo często używały jej w swoich kuchniach. Dzięki temu będziemy pewni, że bułeczki wyjdą obłędnie pyszne. Pamiętajmy, by nie zapomnieć o dodatku octu, który sprawi, że będą puszyste jak chmurka. Oto przepis na drożdżówki, który warto znać.
Ziemniaki szybko gniją? To sprawi, że będą dobre przez całą zimę
Składniki:
- 30 dag drożdży,
- 500 g mąki pszennej typu 650,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- łyżka octu 9 proc.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto marchewkowe - przepis na lekki deser przykryty słodką pierzynką
Drożdżówki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
- Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Dodaj też łyżkę octu. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ponad godzinę, by podwoiło objętość.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj. Następnie uformuj z ciasta wałek i podziel na kilkanaście części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Wypełnij ulubionym owocowym nadzieniem lub dżemem. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na dwa kwadranse.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.