Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik, a już zawsze będzie puszyste

Ciasto drożdżowe to podstawa wielu wypieków, jednak niektórzy z nas mają dość spory problem i nie potrafią upiec ciasta, które będzie smakować dobrze. Okazuje się, że na puszystość ciasta drożdżowego może z łatwością wpłynąć tylko jeden składnik. Czego użyć, by ciasto drożdżowe było puszyste jak chmurka? Odpowiadamy.

Ciasto drożdżowe w wielu domach jest absolutnym hitem. Warto jednak mieć jeden sprawdzony przepis, by unikać porażki, gdy zależy nam na tym, by ciasto było obłędnie pyszne i wszystkim smakowało. Oto trik, który sprawi, że ciasto drożdżowe zawsze będzie puszyste.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Przepis na drożdżówki

Domowe drożdżówki to wypieki najlepsze z najlepszych. Przygotowując je, warto skorzystać z receptury naszych babć, które bardzo często używały jej w swoich kuchniach. Dzięki temu będziemy pewni, że bułeczki wyjdą obłędnie pyszne. Pamiętajmy, by nie zapomnieć o dodatku octu, który sprawi, że będą puszyste jak chmurka. Oto przepis na drożdżówki, który warto znać.

Składniki:

  • 30 dag drożdży,
  • 500 g mąki pszennej typu 650,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • łyżka octu 9 proc.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Drożdżówki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Dodaj też łyżkę octu. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ponad godzinę, by podwoiło objętość.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj. Następnie uformuj z ciasta wałek i podziel na kilkanaście części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Wypełnij ulubionym owocowym nadzieniem lub dżemem. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na dwa kwadranse.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.