-
Haps
-
Jak przygotować
- Faworki z piwem - przepis. Temperatura jest kluczowa. Zastosuj ten trik, a będą pyszne i kruche
Faworki z piwem - przepis. Temperatura jest kluczowa. Zastosuj ten trik, a będą pyszne i kruche
Faworki z piwem - przepis, który warto wypróbować. Nie odwlekaj tego na później, ponieważ tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jak zatem zrobić faworki z piwem? Podpowiadamy.
Tłusty czwartek już wkrótce, więc to doskonała okazja, by wypróbować jak najwięcej przepisów na pyszne słodkości. Faworki, nazywane również chrustami, to istne niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest ich kruchość. Dzięki dodaniu piwa z pewnością spełnią wszelkie oczekiwania.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki z piwem - przepis. Lista składników jest krótka
Składniki:
- 4 żółtka,
- 2 pełne szklanki mąki pszennej typu 500,
- ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa,
- płaska łyżka zimnego masła,
- olej do smażenia.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na faworki z piwem. Sposób przygotowania krok po kroku
- Przygotowujemy stolnice, a następnie przesiewamy na nią mąkę, a później dodajemy żółtka i masło. Ciasto zagniatamy, robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy piwo.
- Ciasto zagniatamy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie dzielimy je na części i każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe. Uwaga, jeśli ciasto się klei, możemy ponownie podsypać stolnicę mąką.
- Z rozwałkowanego placka wycinamy prostokąty dowolnej wielkości, na środku każdego z nich robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec. Dzięki tej czynności uzyskamy charakterystyczny kształt faworków.
- W dużym garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Faworki wrzucamy partiami, by się nie skleiły. Smażymy przez chwilę aż do uzyskania przez nie złotego koloru.
- Chrusty wyciągamy na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.