Faworki z piwem - przepis. Temperatura jest kluczowa. Zastosuj ten trik, a będą pyszne i kruche

Faworki z piwem - przepis, który warto wypróbować. Nie odwlekaj tego na później, ponieważ tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jak zatem zrobić faworki z piwem? Podpowiadamy.

Tłusty czwartek już wkrótce, więc to doskonała okazja, by wypróbować jak najwięcej przepisów na pyszne słodkości. Faworki, nazywane również chrustami, to istne niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest ich kruchość. Dzięki dodaniu piwa z pewnością spełnią wszelkie oczekiwania.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki z piwem - przepis. Lista składników jest krótka

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej typu 500,
  • ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa,
  • płaska łyżka zimnego masła,
  • olej do smażenia.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na faworki z piwem. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotowujemy stolnice, a następnie przesiewamy na nią mąkę, a później dodajemy żółtka i masło. Ciasto zagniatamy, robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy piwo.
  2. Ciasto zagniatamy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie dzielimy je na części i każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe. Uwaga, jeśli ciasto się klei, możemy ponownie podsypać stolnicę mąką.
  3. Z rozwałkowanego placka wycinamy prostokąty dowolnej wielkości, na środku każdego z nich robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec. Dzięki tej czynności uzyskamy charakterystyczny kształt faworków.
  4. W dużym garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Faworki wrzucamy partiami, by się nie skleiły. Smażymy przez chwilę aż do uzyskania przez nie złotego koloru.
  5. Chrusty wyciągamy na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.