Kopytka ziemniaczane z przepisu mamy możesz podać na słodko i słono. Pamiętaj o zasadzie czterech

Tradycyjna kuchnia polska nie musi być pracochłonna i trudna w wykonaniu. Opowieści o wielogodzinnym staniu przy blacie możesz schować między bajki. Pyszne i delikatne kopytka zrobisz w mgnieniu oka. Będą idealne do mięsnych i grzybowych sosów. Poznaj prosty przepis na kopytka ziemniaczane.

Gdy brakuje nam pomysłów na szybki i smaczny obiad, okazuje się, że to właśnie te banalne rozwiązania potrafią być najlepsze. Proste nie znaczy gorsze, a w szczególności nijak ma się to do kulinarnej rzeczywistości. Znakomite okażą się wszelakie pomysły na wykorzystanie ziemniaków. Poznajcie przepis na kopytka ziemniaczane - tradycyjne danie staropolskie, które kochają wszyscy. Trudno o bardziej uniwersalny posiłek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.
Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na kopytka ziemniaczane. Obiad jak u mamy

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ziemniaki będą już chłodne, przeciskamy je przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem.

Do ziemniaczanej masy dodajemy sól oraz jajko. Następnie dokładnie ugniatając ciasto, małymi partiami dosypujemy mąkę. W gruncie rzeczy im mniej jej użyjemy, tym bardziej miękkie wyjdą kopytka. Ciasto dokładnie wyrabiamy kilka minut, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z których rolujemy podłużne, grube na około centymetrowe paski. Każdy "wężyk" ciasta delikatnie spłaszczamy palcami i wykrawamy niewielkie kluseczki.

Kopytka gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Każdą partię klusek gotujemy około 3-5 minut, aż kopytka wypłyną z dna garnka. Gotowe odcedzamy do osobnego naczynia. Podajemy je z wybranym sosem lub podsmażamy z cebulką i boczkiem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA