Zobacz wideo Popkultura odc. 139
Przepis na chleb to przede wszystkim niepowtarzalny smak, proste składniki i brak konserwantów, czy spulchniaczy. Jednak receptur jest tak wiele, jak gospodyń, dlatego tym razem przedstawiamy przepis sprzed 100 lat.
Jak upiec tradycyjny chleb? Przepis na słowiańskie pieczywo
Upieczenie domowego chleba powinno przede wszystkim być proste szybkie i przynosić oczekiwany efekt w postaci pachnącego bochenka. Jak to osiągnąć? Szukajmy przepisów sprzed lat. Dawniej nie było skomplikowanych składników, czy wyrafinowanych dodatków. Chleb był prosty, ale dzięki temu chrupiący, aromatyczny i miękki w środku.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wrzątku,
- 200 g masła,
- 10 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Staropolski chleb. Przepis krok po kroku
- Do wysokiej miski wlewamy mleko i gorącą wodę. Dodajemy sól, cukier i świeże drożdże. Mieszamy.
- Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając olej.
- Po połączeniu się składników przekładamy masę na stolnicę.
- Dłońmi wyrabiamy jednolite ciasto i umieszczamy je w misie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części, z każdej robimy jednolitą kulkę, którą następnie rozwałkowujemy.
- Następnie wszystkie cztery placki układamy na sobie, smarując masłem każdą warstwę. Zwijamy całość w kształt ślimaka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie rozwałkowujemy chlebek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto żółtkiem. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.