• Link został skopiowany

Przepis na churros. Hiszpański przysmak w sam raz na tłusty czwartek. Składniki masz już w domu

Przedstawiamy przepis na churros. Ta oryginalna przekąska sprawdzi się doskonale w tłusty czwartek. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki i smażyć ciastka w głębokim tłuszczu.
Churros (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Daria-Yakovleva/Pixabay

Nadchodzi tłusty czwartek, a wraz z nim czas na przyrządzanie różnych słodkich łakoci. Jeżeli znudziły wam się pączki i faworki, churros będą wspaniałym rozwiązaniem w ostatnie dni karnawału. Te hiszpańskie ciastka są chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu. Podaje się je zwykle posypane cukrem pudrem i z kubkiem gorącej czekolady.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Przepis na churros - sprawdzą się w tłusty czwartek

Składniki:

  • niepełna szklanka przesianej mąki pszennej,
  • dwie łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwa jajka,
  • szklanka wody,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Gotowe churros można jeść z dodatkiem polewy czekoladowej

Przygotowanie:

  1. Zagotuj szklankę wody z masłem, szczyptą soli i cukrem. Kiedy masło się rozpuści, wsyp przesianą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Całość gotuj ciągle mieszając do momentu, kiedy ciasto nie będzie przyklejało się do brzegów garnka. 
  2. Zdejmij z palnika garnek z ciastem i wbij do niego jajko. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. Dodaj drugie jajko i miksuj dalej. Powinno powstać gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
  3. Rozgrzej olej w garnku. Przełóż przygotowaną masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Churros powinny mieć długość około dwunastu centymetrów. 
  4. Smaż churros na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wykładaj je łyżką cedzakową na kratkę, aby okapały z oleju. Gotowe churros świetnie smakują posypane cukrem pudrem i jako dodatek do gorącej czekolady.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: