Przedstawiamy przepis na churros. Ta oryginalna przekąska sprawdzi się doskonale w tłusty czwartek. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki i smażyć ciastka w głębokim tłuszczu.
Fot. Daria-Yakovleva/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Nadchodzi tłusty czwartek, a wraz z nim czas na przyrządzanie różnych słodkich łakoci. Jeżeli znudziły wam się pączki i faworki, churros będą wspaniałym rozwiązaniem w ostatnie dni karnawału. Te hiszpańskie ciastka są chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu. Podaje się je zwykle posypane cukrem pudrem i z kubkiem gorącej czekolady.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Przepis na churros - sprawdzą się w tłusty czwartek
Gotowe churros można jeść z dodatkiem polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Zagotuj szklankę wody z masłem, szczyptą soli i cukrem. Kiedy masło się rozpuści, wsyp przesianą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Całość gotuj ciągle mieszając do momentu, kiedy ciasto nie będzie przyklejało się do brzegów garnka.
Zdejmij z palnika garnek z ciastem i wbij do niego jajko. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. Dodaj drugie jajko i miksuj dalej. Powinno powstać gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
Rozgrzej olej w garnku. Przełóż przygotowaną masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Churros powinny mieć długość około dwunastu centymetrów.
Smaż churros na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wykładaj je łyżką cedzakową na kratkę, aby okapały z oleju. Gotowe churros świetnie smakują posypane cukrem pudrem i jako dodatek do gorącej czekolady.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl