Rozłóż pracę na dwa dni. Zrób ciasto na pączki dzień wcześniej. Oszczędzisz dużo czasu

Rozpoczęłaś przygotowania do tłustego czwartku, jednak nie starczy ci czasu, by czekać wiele godzin na drożdżowe ciasto? Przygotuj ciasto na pączki dzień wcześniej. Ułatwi ci to pracę i sprawi, że wypiekanie słodkości będzie proste i przyjemne.

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze pączki to te domowe. W dzisiejszym pędzie życia codziennego ciężko momentami o chwilę spokoju również w kuchni. To jednak nie powód, by od razu biec do obleganej przez dziesiątki ludzi cukierni. Przygotuj ciasto na pączki dzień wcześniej. W tłusty czwartek będziesz musiała je tylko usmażyć. Będą smakować o niebo lepiej niż kupne, a przysporzą mniej kłopotu.

Ciasto na pączki dzień wcześniej? Zaoszczędzisz dużo czasu

Najtrudniejszym i najbardziej czasochłonnym etapem robienia pączków jest wyrabianie drożdżowego ciasta. Drożdże są wyjątkowo kapryśne, a takie ciasto trzeba nie tylko odpowiednio przechowywać, ale również składniki powinny mieć odpowiednią temperaturę. Jeśli nie masz więc czasu, by poświęcić całe przedpołudnie w tłusty czwartek, wystarczy najgorszą robotę wykonać wieczór wcześniej. Musisz jednak dobrze je zabezpieczyć i zadbać o właściwą temperaturę.

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Nie zostawiaj ciasta w ciepłym miejscu

Oczywiście drożdże lubią ciepło i potrzebują go, by wyrosnąć. Warto jednak pamiętać, że przetrzymanie ciasta całą noc w temperaturze pokojowej sprawi, że masa oklapnie i na drugi dzień będzie dosłownie do wyrzucenia. Z tego powodu wyrobione ciasto należy włożyć... do lodówki. To właśnie niska temperatura pomoże ci zabezpieczyć ciasto. Mimo wszystko ciasto wyrośnie nawet w lodówce, dlatego zamknij je w pojemniku o większej objętości.

Na kolejny dzień wystarczy wyciągnąć wyrośnięte i schłodzone ciasto z lodówki i poczekać, aż się ogrzeje. Pączki smażymy, dopiero gdy masa osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas postępujemy tak jak zawsze. Nasze domowe słodkości nie będą smakiem odstawały od tych wyrabianych jednego dnia, a my zaoszczędzimy masę czasu i niepotrzebnych nerwów.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.