Przepis na zupę chrzanową. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy żurku - idealna na święta

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupę chrzanową to nie tylko ciekawa alternatywa dla białego barszczu czy żurku, ale i smaczna propozycja, która długo zostanie w pamięci gości. Sekretem są kolorowe i mięsne dodatki, a także odrobina słodkiej śmietanki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa chrzanowa sprawdzi się idealnie w domowym menu, jednak szczególną uwagę warto jej poświęcić tuż przed świętami Wielkanocnymi. Ta oryginalna i zarazem tradycyjna potrawa podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. Warto jednak wcześniej sprawdzić nasz przepis, by każdy szczegół idealnie ze sobą współgrał i nie został pominięty. 

Zupa chranowa - alternatywa dla klasyków, która zasmakuję każdemu 

Wśród tradycyjnych potraw, które przygotowujemy z okazji świąt Wielkanocnych, nie może zabraknąć jajek, sałatek, talerzy wędlin czy babcinych wypieków. Chociaż na śniadaniowym stole królują ziemne przystawki - warto przygotować także jedno ciepłe danie. Mowa tu o tradycyjnej zupę, która świetnie zastąpi żurek czy tradycyjny barszcz biały. 

Zupa chrzanowa nie tylko jest bogata w oryginalny smak i niepowtarzalny zapach, ale także wiele apetycznych dodatków takich jak kolorowe warzywa, czosnek, majeranek czy klasyczne jajka ugotowane na twardo. W połączeniu te i pozostałe produkty zrewolucjonizują wielkanocny stół i zapadną w pamięci gości na długo. 

Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?

Przepis na zupę chrzanową - idealną na wielkanocny stół

Składniki: 

  • duży pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • 5 ziemniaków,
  • słoiczek chrzanu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • majeranek
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 4 cienkie kromki chleba razowego,
  • łyżka oliwy,
  • sól, cukier i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  2. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Z kolei zupę blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy sporą ilość chrzanu, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Doprawiamy całość solą pieprzem, majerankiem i cukrem. Mieszamy i wyłączamy palnik.
  4. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię - tak powstałe grzanki podajemy z gorąca zupą, która wcześniej rozlewamy do estetycznych talerzy. Wierzch dekorujemy ugotowanym kawałkiem jajka i ewentualnie świeżą zieleniną. 
  5. Wskazówka - wierzch dodatkowo można ozdobić podsmażoną kiełbasą lub chipsami z bekonu. 
Więcej o: