Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa chrzanowa sprawdzi się idealnie w domowym menu, jednak szczególną uwagę warto jej poświęcić tuż przed świętami Wielkanocnymi. Ta oryginalna i zarazem tradycyjna potrawa podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. Warto jednak wcześniej sprawdzić nasz przepis, by każdy szczegół idealnie ze sobą współgrał i nie został pominięty.
Zupa chranowa - alternatywa dla klasyków, która zasmakuję każdemu
Wśród tradycyjnych potraw, które przygotowujemy z okazji świąt Wielkanocnych, nie może zabraknąć jajek, sałatek, talerzy wędlin czy babcinych wypieków. Chociaż na śniadaniowym stole królują ziemne przystawki - warto przygotować także jedno ciepłe danie. Mowa tu o tradycyjnej zupę, która świetnie zastąpi żurek czy tradycyjny barszcz biały.
Zupa chrzanowa nie tylko jest bogata w oryginalny smak i niepowtarzalny zapach, ale także wiele apetycznych dodatków takich jak kolorowe warzywa, czosnek, majeranek czy klasyczne jajka ugotowane na twardo. W połączeniu te i pozostałe produkty zrewolucjonizują wielkanocny stół i zapadną w pamięci gości na długo.
Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?
Przepis na zupę chrzanową - idealną na wielkanocny stół
Składniki:
- duży pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- 5 ziemniaków,
- słoiczek chrzanu,
- dwa ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- majeranek
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 4 cienkie kromki chleba razowego,
- łyżka oliwy,
- sól, cukier i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Z kolei zupę blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy sporą ilość chrzanu, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy całość solą pieprzem, majerankiem i cukrem. Mieszamy i wyłączamy palnik.
- Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię - tak powstałe grzanki podajemy z gorąca zupą, która wcześniej rozlewamy do estetycznych talerzy. Wierzch dekorujemy ugotowanym kawałkiem jajka i ewentualnie świeżą zieleniną.
- Wskazówka - wierzch dodatkowo można ozdobić podsmażoną kiełbasą lub chipsami z bekonu.