Zupa chrzanowa - przepis idealny na Wielkanoc. Przygotujesz ją w kilku prostych krokach

Zupa chrzanowa to ciekawa propozycja na danie wielkanocne. Bez dwóch zdań może konkurować z tradycyjnym żurkiem i barszczem białym. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest gwarantowany.

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych zup podawanych na Wielkanoc, koniecznie wypróbuj przepis na zupę chrzanową. Jest pyszna i bogata w smaku a przygotowanie zajmie zaledwie chwilę. Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj to nietypowe danie!

Zupa chrzanowa - jak ją przygotować?

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków. Jednym z rzadziej przygotowywanych przepisów jest zupa chrzanowa, która smakiem może konkurować z żurkiem czy barszczem białym. Zastanawiasz się jak ją przygotować? Niezbędny okaże się oczywiście chrzan, wędzone żeberka czy bulion. Nie może zabraknąć smacznych dodatków takich jak biała kiełbasa, ziemniaczki, jajko czy wiejski chleb. Dodatek majeranku i kwaśnej śmietany wzbogaci smak zupy i nada wielkanocnego charakteru. Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić danie, warto podać je w chlebowych miseczkach, czyli odpowiednim bochenku chleba, który specjalnie wydrążamy.

Jeśli chcesz podać zupę w efektowny sposób, sprawdź nasz artykuł: Chleb do żurku. Jak stylowo podać tę zupę na Wielkanoc? Mamy sprawdzony sposób!

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Przepis na pyszną i aromatyczną zupę chrzanową

Składniki:

  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 surowe białe kiełbaski,
  • łyżka masła,
  • łyżka chrzanu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. W garnku szklimy pokrojoną w piórka cebulę na maśle, po chwili dodajemy czosnek. 
  2. Wlewamy gorący bulion i dodajemy żeberko wędzone. Całość zagotowujemy.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Do garnka wkładamy również białą kiełbasę i przyprawiamy majerankiem. 
  4. Zupę gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut - do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy chrzan i zabielamy śmietaną. 
  6. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem i wiejskim chlebem. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA