Kocie oczka - ciasteczka znane z dzieciństwa. Mają smakowite wnętrze, ale tu i wygląd się liczy!

Kocie oczka to maślane ciasteczka hojnie wypełnione owocowym dżemem lub konfiturą. Ich smak i zapach przywodzi na samą myśl beztroskie lata dzieciństwa. Aby je przygotować, wystarczy jedynie kilka bazowych produktów, jednak to urocze wzorki w cieście nadadzą im charakteru i klasycznej formy.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Wśród dobrze znanych babek, tart, placków z owocami czy drożdżowych specjałów warto wyróżnić kocie oczka, czyli maślane ciasteczka, które wyśmienicie pasują do porannej kawy lub jako mała, słodka przekąska. 

Kocie oczka - maślany specjał rodem z dzieciństwa

Każdy z nas ma smak, który na samą myśl przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Na liście królują słodycze i domowe łakocie, jednak kruche, maślane ciasteczka zwane kocimi oczkami to już klasyka. Fenomen smaku tkwi w prostocie, ale i uroczej formie - specjał to nic innego jak bardzo proste ciasto połączone z domowym dżemem czy konfiturą. Istotny jest jednak sam kształt - najczęściej wierzch kocich oczek przybiera kształt serca, kółka i innych ciekawych wzorów. 

Przygotowanie kocich oczek jest banalnie proste i składa się jedynie z trzech etapów. Pierwszy to zagniecenie ciasta, drugi dbałość o odpowiednią formę i pieczenie, trzeci - smarowanie dżemem i składanie ciasteczek. Jak widać to dziecinnie proste i jednocześnie obłędnie smaczne. 

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Przepis na kocie oczka - kruche ciasteczka z owocowym wnętrzem

Składniki: 

  • 250 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 150 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 ml dżemu np. brzoskwiniowego, malinowego lub powideł śliwkowych,
  • sok i skórka z połowy cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Na koniec wlewamy sok z cytryny i startą skórkę z owocu. 
  2. Ciasto energicznie zagniatamy - następnie rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka. 
  3. W połowie porcji wycinamy ciekawe kształty np. serca, gwiazdki czy mniejsze kółka. 
  4. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. 
  5. Ostudzone kocie oczka smarujemy dżemem, a drugą połową z wyciętymi kształtami układamy na warstwę owocowych przetworów. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.