Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki to piedestał, z którym na próżno konkurować. Wśród dobrze znanych babek, tart, placków z owocami czy drożdżowych specjałów warto wyróżnić kocie oczka, czyli maślane ciasteczka, które wyśmienicie pasują do porannej kawy lub jako mała, słodka przekąska.
Każdy z nas ma smak, który na samą myśl przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Na liście królują słodycze i domowe łakocie, jednak kruche, maślane ciasteczka zwane kocimi oczkami to już klasyka. Fenomen smaku tkwi w prostocie, ale i uroczej formie - specjał to nic innego jak bardzo proste ciasto połączone z domowym dżemem czy konfiturą. Istotny jest jednak sam kształt - najczęściej wierzch kocich oczek przybiera kształt serca, kółka i innych ciekawych wzorów.
Przygotowanie kocich oczek jest banalnie proste i składa się jedynie z trzech etapów. Pierwszy to zagniecenie ciasta, drugi dbałość o odpowiednią formę i pieczenie, trzeci - smarowanie dżemem i składanie ciasteczek. Jak widać to dziecinnie proste i jednocześnie obłędnie smaczne.
Składniki:
Sposób przygotowania: