Postny żurek Magdy Gessler zrobisz w mniej niż pół godziny. W daniu gwiazdy ten składnik jest zbędny

Świąteczna zupa w wydaniu Magdy Gessler jest bardzo szybka w przygotowaniu. Co więcej, do jej przyrządzenia będą potrzebne tylko zakwas i przyprawy. Dodatkowo zupę można ozdobić w talerzu pokrojonym jajkiem.

Żurek Magdy Gessler to danie, w którym nie ma śmietany ani jogurtu. Przygotujesz go tylko z wody, zakwasu i przypraw. Taką zupę można wzbogacić ugotowanym jajkiem na twardo, gotowanymi ziemniakami albo pieczywem. Ważną rolę w zupie będą odgrywały majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Przepis na żurek Magdy Gessler. Bardzo proste i szybkie przygotowanie

Oprócz niżej wymienionych przypraw do żurku można dodać odrobinę kminku. Gotową zupę można uzupełnić przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym albo ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Smak żurku można zaostrzyć dodając do niego chrzanu.

Składniki:

  • litr zakwasu,
  • dwa litry wody,
  • garść suszonego majeranku,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Żurek przyrządzisz w kilku bardzo prostych krokach

Zupa na zakwasie sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc, ale w całym okresie Wielkiego Postu. Jej wykonanie nie powinno sprawić większych trudności. Najważniejsze to właściwie przyprawić zupę odpowiednimi ziołami, solą i pieprzem.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w większym garnku około dwóch litrów wody wymieszanej z litrem zakwasu.
  2. Przypraw całość solą, pieprzem, majerankiem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około kwadrans.
  3. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj je do zupy i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Przygotowaną zupę podawaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół jajkami i pajdą chleba.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA