Postny żurek Magdy Gessler zrobisz w mniej niż pół godziny. W daniu gwiazdy ten składnik jest zbędny

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Świąteczna zupa w wydaniu Magdy Gessler jest bardzo szybka w przygotowaniu. Co więcej, do jej przyrządzenia będą potrzebne tylko zakwas i przyprawy. Dodatkowo zupę można ozdobić w talerzu pokrojonym jajkiem.

Żurek Magdy Gessler to danie, w którym nie ma śmietany ani jogurtu. Przygotujesz go tylko z wody, zakwasu i przypraw. Taką zupę można wzbogacić ugotowanym jajkiem na twardo, gotowanymi ziemniakami albo pieczywem. Ważną rolę w zupie będą odgrywały majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Przepis na żurek Magdy Gessler. Bardzo proste i szybkie przygotowanie

Oprócz niżej wymienionych przypraw do żurku można dodać odrobinę kminku. Gotową zupę można uzupełnić przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym albo ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Smak żurku można zaostrzyć dodając do niego chrzanu.

Składniki:

  • litr zakwasu,
  • dwa litry wody,
  • garść suszonego majeranku,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Żurek przyrządzisz w kilku bardzo prostych krokach

Zupa na zakwasie sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc, ale w całym okresie Wielkiego Postu. Jej wykonanie nie powinno sprawić większych trudności. Najważniejsze to właściwie przyprawić zupę odpowiednimi ziołami, solą i pieprzem.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w większym garnku około dwóch litrów wody wymieszanej z litrem zakwasu.
  2. Przypraw całość solą, pieprzem, majerankiem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około kwadrans.
  3. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj je do zupy i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Przygotowaną zupę podawaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół jajkami i pajdą chleba.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Postny żurek Magdy Gessler zrobisz w mniej niż pół godziny. W daniu gwiazdy ten składnik jest zbędny

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).