Żurek Magdy Gessler to danie, w którym nie ma śmietany ani jogurtu. Przygotujesz go tylko z wody, zakwasu i przypraw. Taką zupę można wzbogacić ugotowanym jajkiem na twardo, gotowanymi ziemniakami albo pieczywem. Ważną rolę w zupie będą odgrywały majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
Oprócz niżej wymienionych przypraw do żurku można dodać odrobinę kminku. Gotową zupę można uzupełnić przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym albo ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Smak żurku można zaostrzyć dodając do niego chrzanu.
Składniki:
Zupa na zakwasie sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc, ale w całym okresie Wielkiego Postu. Jej wykonanie nie powinno sprawić większych trudności. Najważniejsze to właściwie przyprawić zupę odpowiednimi ziołami, solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl
Komentarze (0)
Postny żurek Magdy Gessler zrobisz w mniej niż pół godziny. W daniu gwiazdy ten składnik jest zbędny
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!