Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom

Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje na powrót na nasze stoły, a przepis powinni wypróbować wszyscy szukający i inspiracji na szybki, tani i pyszny obiad na piątek.

Więcej przepisów na regionalne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kwaśne jaja - pewnie niewielu z was zna tę potrawę, a jeśli zna, z pewnością ją uwielbia. To postny przepis, który sprawdzi się jako obiad na piątek, ale także w momencie, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego na szybko bez nadwyrężania portfela. Kwaśne jaja swój smak zawdzięczają samym tanim dodatkom, a całym nośnikiem smaku jest ocet. Oczywiście, nie może go być za dużo, by nie zdominował smaku potrawy. Jeśli jesteście ciekawi, czym raczyła się wielkopolska biedota, zapraszamy do przepisu na zapomnianą zupę. 

Kwaśne jaja - zupa, której prawie nikt nie zna

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (2 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por)
  • 8-10 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek
  • ocet jabłkowy lub spirytusowy (2-3 łyżki)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru z warzyw. Powinien gotować się dość długo, by warzywa oddały do zupy maksimum swojego smaku. Warzywa ugotuj z przyprawami: 5-7 kulkami ziela angielskiego oraz 5 listkami laurowymi. 
  2. Ugotowane warzywa wyjmij z zupy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz ocet. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  3. Z wywaru odlej 3-4 chochelki, rozpuść w nich 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Dodaj do zupy, by ją zagęścić. 
  4. Na gotującą się zupę wbijaj jajka. Nie mieszaj zupy - jajka powinny ugotować się w koszulce. Jeśli jednak podczas gotowania jajko się rozpadnie, nic się nie stanie. 
  5. Gotuj, aż jajka się zetną. Zupę podawaj z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.