Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru

Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda żurkowi jeszcze lepszego i bardziej intensywnego aromatu. Chodzi o chrzan.

Więcej przepisów na wielkanocne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Żurek to kwintesencja polskiej kuchni i doskonale odzwierciedla nasz kulinarny gust - ma być smacznie, treściwie, trochę kwaśno i z mnóstwem mięsa. Dziś mamy dla was przepis na właśnie taki żurek, ale wzbogaciliśmy go o trochę chrzanu. Zapisz ten przepis, a twoja Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.

Żurek - przepis pełen wspaniałości

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek)
  • ok. 400 g wędzonej kiełbasy
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 butelki zakwasu na żurek
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • kilka suszonych grzybków
  • jajka na twardo

Sposób wykonania:

  1. Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki i gotuj przez ok. 40 minut. 
  2. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut. 
  3. Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej. 
  4. Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Więcej o:
Copyright © Agora SA