-
Haps
-
Jak przygotować
- Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda żurkowi jeszcze lepszego i bardziej intensywnego aromatu. Chodzi o chrzan.
Więcej przepisów na wielkanocne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Żurek to kwintesencja polskiej kuchni i doskonale odzwierciedla nasz kulinarny gust - ma być smacznie, treściwie, trochę kwaśno i z mnóstwem mięsa. Dziś mamy dla was przepis na właśnie taki żurek, ale wzbogaciliśmy go o trochę chrzanu. Zapisz ten przepis, a twoja Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.
Żurek - przepis pełen wspaniałości
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy (surowej)
- 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek)
- ok. 400 g wędzonej kiełbasy
- pęczek włoszczyzny
- 2 butelki zakwasu na żurek
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- kilka suszonych grzybków
- jajka na twardo
Sposób wykonania:
- Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki i gotuj przez ok. 40 minut.
- Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut.
- Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej.
- Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.