Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz, który przyda się nie tylko na Wielkanoc

Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą to propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc. Prostota farszu sprawia, że możemy wykorzystać go w dowolnym momencie i znacznie przyspieszyć przygotowywanie obiadu. Kluczem są odpowiednie dodatki.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiamy się nad potrawami, które zaserwujemy. Niestety zdarza się, że kupimy za dużo jedzenia, wówczas warto sięgnąć po przepisy, dzięki którym wykorzystamy poszczególne produkty do innych celów. Przykładem jest biała kiełbasa. Przyrządzając żur, obowiązkowym dodatkiem jest właśnie kiełbasa. Kiedy mamy jej zbyt dużo, warto ugotować pierogi.

Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz na niemarnowanie jedzenia

Pierogi najczęściej kojarzą się z długim staniem w kuchni. Jednak czas przyrządzania tej pysznej potrawy można znacznie skrócić, wystarczy zrezygnować z czasochłonnego farszu. Pierogi z białą kiełbasą to prosta metoda na wykorzystanie tego, co zostało po Wielkanocy. Przepis Ewy Wachowicz, który pochodzi z oficjalnej strony autorki, jest wyjątkowo prosty.

Składniki:

Ciasto:

  • pół kg mąki,
  • 100 ml gorącej wody,
  • jajko.

Farsz:

  • kg białej kiełbasy,
  • łyżka chrzanu,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek.

Dodatkowo:

  • smażona cebulka,
  • świeży majeranek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Pierogi z białą kiełbasą. Przepis kok po kroku

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Robimy dziurkę i wlewamy gorącą wodę, zasypujemy mąką, mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 20 minut, przykrywając ściereczką.
  2. W tym czasie białą kiełbasę wrzucamy do wrzątku na dwie minuty. Wyciągamy i studzimy. Zdejmujemy osłonkę, a następnie rozdrabniamy, aby uzyskać konsystencję farszu. Dodajemy jajko i chrzan. 
  3. Przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi, tak aby powstał kształt pierogów.
  5. Pierogi z białą kiełbasą wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia. 
  6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy ostrożnie ugotowane pierogi i umieszczamy na durszlaku. Przelewamy wodą z kranu.
  7. Na maśle szklimy cebulkę. Przed podaniem dekorujemy smażoną cebulą i świeżym majerankiem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA