Wielkanoc już za pasem i nasze stoły będą uginać się od najróżniejszych mięs, wędlin, kiełbas oraz jaj. Najczęściej jako dodatek do tych smakołyków wybieramy chrzan, ćwikłę lub musztardę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pyszny, nietuzinkowy sos, który idealnie podkreśla smak mięs i jajek. Nie, to nie jest zwykły sos tatarski - coś do niego dodaliśmy.
Wśród domowych dodatków do mięs na zimno - obok musztardy, chrzanu i ćwikły - nie może zabraknąć sosu tatarskiego. My jednak postanowiliśmy trochę podrasować ten przepis i wyszedł nam pyszny, chrupiący sos idealny do wielkanocnych frykasów. Co znajdziemy wśród listy składników oprócz ogórków i grzybów? Nie zabraknie cebulki, francuskiej musztardy oraz kaparów. Wystarczy minuta siekania, pół minuty mieszania i najlepszy wielkanocny sos gotowy.
Chrupiący sos - najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj
Składniki:
ok. 100 g marynowanych grzybków (może być kilka gatunków, np. maślaki, pieczarki i podgrzybki)
80 g ogórków kiszonych
słoiczek marynowanych cebulek
40 g kaparów w zalewie
2 łyżki posiekanego koperku
1 pełna łyżka musztardy francuskiej
ok. 200 g majonezu (najlepiej wybrać taki, który jest mało octowy)
100 g jogurtu naturalnego lub greckiego
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Marynowane grzybki, kapary oraz cebulkę odsącz z zalewy. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
Dodaj ogórki kiszone również pokrojone w drobną kostkę i połóż na składnikach arkusz ręcznika papierowego i dociśnij, by wchłonął nadmiar soków.
Dodaj majonez, jogurt, musztardę, koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
Wskazówka: Żeby sos był jeszcze bardziej wyrazisty, możesz dodać odrobinę soku z cytryny.