Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle, ten "chrupiący" sos to mistrzostwo smaku

Wielkanoc już za pasem i nasze stoły będą uginać się od najróżniejszych mięs, wędlin, kiełbas oraz jaj. Najczęściej jako dodatek do tych smakołyków wybieramy chrzan, ćwikłę lub musztardę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pyszny, nietuzinkowy sos, który idealnie podkreśla smak mięs i jajek. Nie, to nie jest zwykły sos tatarski - coś do niego dodaliśmy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wśród domowych dodatków do mięs na zimno, obok musztardy, chrzanu i ćwikły nie może zabraknąć sosu tatarskiego. My jednak postanowiliśmy trochę podrasować ten przepis i wyszedł nam pyszny, chrupiący sos idealny do wielkanocnych frykasów. Co znajdziemy wśród listy składników oprócz ogórków i grzybów? Nie zabraknie cebulki, francuskiej musztardy oraz kaparów. Wystarczy minuta siekania, pół minuty mieszania i najlepszy wielkanocny sos gotowy. 

Chrupiący sos - najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj

Składniki:

  • ok. 100 g marynowanych grzybków (może być kilka gatunków, np. maślaki, pieczarki i podgrzybki)
  • 80 g ogórków kiszonych
  • słoiczek marynowanych cebulek
  • 40 g kaparów w zalewie
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
  • ok. 200 g majonezu (najlepiej wybrać taki, który jest mało octowy)
  • 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Marynowane grzybki, kapary oraz cebulkę odsącz z zalewy. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. 
  2. Dodaj ogórki kiszone również pokrojone w drobną kostkę i połóż na składnikach arkusz ręcznika papierowego i dociśnij, by wchłonął nadmiar soków. 
  3. Dodaj majonez, jogurt, musztardę, koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły. 

Wskazówka: Żeby sos był jeszcze bardziej wyrazisty, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA