Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych dodatków do mięs na zimno, obok musztardy, chrzanu i ćwikły nie może zabraknąć sosu tatarskiego. My jednak postanowiliśmy trochę podrasować ten przepis i wyszedł nam pyszny, chrupiący sos idealny do wielkanocnych frykasów. Co znajdziemy wśród listy składników oprócz ogórków i grzybów? Nie zabraknie cebulki, francuskiej musztardy oraz kaparów. Wystarczy minuta siekania, pół minuty mieszania i najlepszy wielkanocny sos gotowy.
Chrupiący sos - najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj
Składniki:
- ok. 100 g marynowanych grzybków (może być kilka gatunków, np. maślaki, pieczarki i podgrzybki)
- 80 g ogórków kiszonych
- słoiczek marynowanych cebulek
- 40 g kaparów w zalewie
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
- ok. 200 g majonezu (najlepiej wybrać taki, który jest mało octowy)
- 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Marynowane grzybki, kapary oraz cebulkę odsącz z zalewy. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj ogórki kiszone również pokrojone w drobną kostkę i połóż na składnikach arkusz ręcznika papierowego i dociśnij, by wchłonął nadmiar soków.
- Dodaj majonez, jogurt, musztardę, koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
Wskazówka: Żeby sos był jeszcze bardziej wyrazisty, możesz dodać odrobinę soku z cytryny.